Mihaela Miroiu este profesor universitar la SNSPA. Este cunoscuta international prin articole si conferinte de etica politica, analiza tranzitiei si teorie feminista. A publicat si publica in presa culturala la Revista 22, aLtitudini, Dilema, Observator cultural.

Am descoperit acest scurt interviu foarte reusit cu Mihaela Miroiu pe Facebook. Materialul a fost realizat de catre Andreea Vasile, autoarea blogului andreeavasile.wordpress.com. Veti descoperi in cuvintele uneia dintre cele mai de notorietate aparatoare ale drepturilor femeilor din Romania, Mihaela Miroiu, un portret foarte elocvent al romancelor si al societatii in care traim astazi.

In Romania, femeile s-au emancipat sau sint in curs de emancipare?

Ne emancipam fata de starea de asevire si dependenta. Emanciparea este un drum spre autonomia personala. Dependenta are multe fete. In cazul femeilor este vorba de cea de tip patriarhal, respectiv de faptul ca traiesc dupa regulile facute de barbati si / sau cel putin depind de ei financiar. O parte dintre femei sunt substantial emancipate, mai ales cele independente financiar, cu profesii intelectuale, educate spre autoafirmare. Cea mai mare parte insa sunt in alta situatie, de la una radical patriarhala si dependenta (cele din comunitatatea rroma traditionala) pina la cele casnice, cu barbati putred de bogati. Cum femeile au sistematic bani mult mai putini, adesea sub standardul de supravietuire (inclusiv profesoare, invatatoare, medici), ele ajung cu adevarat in stare de dependenta. Educatia arhaica potrivit careia barbatul trebuie sa fie cap femeii devine un bonus nefericit care le priveaza de autonomie. Politic traim in proportie de 90% dupa regulile facute de barbati si dupa “pohta ce au pohtit” ei in privinta bunurilor comune si a banilor publici.

Prin ce se caracterizeaza, de fapt, o femeie emancipata?

O femeie emancipata nu este libertina, ci autonoma. In mentalul nostru colectiv modelat de televiziuni o femeie emancipata trece drept o femeiusca mereu dispusa sa isi exhibe aventuricile, fara grija de ceea ce traditional se numea reputatie de femeie serioasa. Nimic mai fals. Emancipare nu are legatura cu folosirea sloboda a sexului, ci a capului. Da, libertatea trebuie sa fie si sexuala, dar emanciparea este cu precadere culturala, politica, economica. Femeile emancipate sunt cele care traiesc dupa propriile proiecte de viata si sunt independente economic. Este valabil si pentru barbatii emancipati.

In ochii barbatilor romani, a scapat femeia de sintagma ‘la cratita’?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri