Cu putin timp in urma, Garbo.ro scria despre initiativa Asociatiei Salveaza Vieti de a pune presiune la nivel guvernamental pentru revizuirea Ordinului 50 /2004 ce le-ar permite bolnavilor accesul la un tratament adecvat in strainatate. Andreea Marin Banica se afla trup si suflet alaturi de Salveaza Vieti, iar luni se va intalni cu ministrul Cseke Attila pentru a prezenta solutii reale la problemele miilor de romani care sufera de boli grave si care se afla in fiecare clipa in lupta cu moartea.

Garbo: Cum iti imaginezi societatea in care fetita ta ai vrea sa creasca mare, sa se maturizeze?

Andreea Marin Banica: O tara unde sa poti respira aer curat, sa poti vedea in jur mult mai mult verde decat gri, in care bunele intentii sa ia locul vorbelor aruncate fara a fi gandite, locul timpului irosit cu ostilitatea gratuita si cu barfa. Orice parinte isi doreste un mediu sanatos in care sa se dezvolte copilul sau.

Nota redactiei: In urma cu aproape o luna de zile, Garbo.ro publica Scrisoarea deschisa adresata de catre Andreea Marin, ministrului Sanatatii Cseke Attila. Desi aflata pe masa ministrului impreuna cu solicitarea unei intrevederi pe marginea discutarii subiectului modificarii Ordinului 50 /2004, a fost nevoie de o intamplare pentru ca ministrul sa dea atentie petitiei lansate de Salveaza Vieti, in ciuda implicarii unei persoane publice de mare succes in acest demers, fapt ce spune multe despre ce batalie dura avem de dus pentru a atrage atentia politicienilor la problemele reale, dureroase cu care ne confruntam. Aflata ca invitata pe marginea acestui subiect la emisiunea "6! Vine Presa" de la B1TV, Andreea a avut sansa unei intalniri neasteptate, atat pentru ea, cat si pentru Ministrul Sanatatii, dl. Cseke Attila, care urma sa intre in acelasi studio, imediat dupa interventia Andreei, ca oaspete al emisiunii "Nasul".

Pana in acel moment, desi scrisoarea Andreei ajunsese la Ministerul Sanatatii, ea nu primise nici un raspuns. In intalnirea fata in fata, Andreea l-a abordat foarte direct si obtinerea unei audiente nu a mai putut fi evitata. Luni, 20 septembrie, Andreea Marin Banica impreuna cu echipa Salveaza Vieti, alaturi de un avocat, se vor prezenta la Ministerul Sanatatii cu solutiile pe masa si cu dorinta de a determina o schimbare de profunzime, nu superficiala, a Ordinului 50 /2004.

Povestea copilui Robert Andrei Mihaila, despre care vorbeste si Andreea in interviu, este elocventa in ceea ce priveste problemele de birocratie cu care se confrunta bolnavii din cauza unei legi care nicidecum nu este scrisa in favoarea lor. Iata cazul baietelului Robert Andrei, detaliat pe blogul Andreei:

Mult prea putini romani cunosc astazi faptul ca pot beneficia de sprijin financiar din partea statului pentru aceste tratamente, prin depunerea unui dosar la Directiile de Sanatate Publica, asa cum odinioara nu era cunoscut formularul E112. Chiar si dintre cei care au aflat de aceasta posibilitate, putini obtin rezolvarea dosarului in timp util, fara a avea probleme de birocratie. De asemenea, Campania a obtinut si o victorie prin rezolvarea, sub presiunea dezbaterii publice (la Acces Direct – Antena 1, apoi la "6!Vine Presa" - B1TV), a cazului copilului Robert Andrei Mihaila, de aproape 5 ani, din comuna Meri, judetul Prahova, suferind de beta-talasemie majora, o boala foarte grava, care il tine pe baietel inca de la varsta de 1 an, timp de 5 zile pe saptamana, 12 ore zilnic, cu o sonda in burtica pentru eliminarea excesului de fier care se depune pe organele interne, punandu-i in pericol viata.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri