Cu putin timp in urma, Garbo.ro scria despre initiativa Asociatiei Salveaza Vieti de a pune presiune la nivel guvernamental pentru revizuirea Ordinului 50 /2004 ce le-ar permite bolnavilor accesul la un tratament adecvat in strainatate. Andreea Marin Banica se afla trup si suflet alaturi de Salveaza Vieti, iar luni se va intalni cu ministrul Cseke Attila pentru a prezenta solutii reale la problemele miilor de romani care sufera de boli grave si care se afla in fiecare clipa in lupta cu moartea.

Garbo: De ce crezi ca exista atat de multa durere in Romania si de ce totusi sunt atat de multi oameni nepasatori, inclusiv oameni politici si functionari, cei in mainile carora sta puterea de a schimba ceva in vietile a milioane de oameni suferinzi?

Andreea Marin Banica: Pentru ca nu au cei sapte ani de acasa. Nu pot generaliza, fireste, dar oricine are o educatie de baza sanatoasa, oricat de tentat ar fi de avantaje materiale sau de putere, ar fi trezit la realitate totusi de farama aceea de constiinta care se regaseste in radacinile sale.

Garbo: Poti sa ne povestesti un astfel de caz ce te-a impresionat si care ar fi putut fi rezolvat daca Ordinul 50/2004 ar fi fost o sansa reala la viata si nu o sentinta?

Andreea Marin Banica: Sigur ca da. Foarte relevant este chiar cazul copilului care s-a rezolvat zilele acestea, sub presiunea dezbaterii publice pe care am initiat-o cu privire la neregulile din lege. Am discutat exemplul copilului Andrei Mihaila la televizor in repeteta randuri si, ca prin minune, s-a rezolvat.

Garbo: Traim intr-o tara in care presiunea opiniei publice este singura solutie?

Andreea Marin Banica: Printre putinele, din pacate. As spune mai degraba ca traim intr-o tara unde multi dintre cei care ne conduc nu au nici macar frica lui Dumnezeu.

Garbo: Crezi ca imaginea ta de persona publica va fi un avantaj la intalnirea de luni cu Ministrul Sanatatii?

Nu imaginea mea de persoana publica, ci vocea mea, prin care Ministrul va auzi de fapt, vocea a mii de oameni suferinzi care au semnat petitia noastra, de altfel petitia cu cea mai multe semnaturi din ultimele luni, din cate am cunostiinta, si asta nu e o simpla intamplare.

Garbo: Cum putem schimba noi, fiecare in parte, cate putin din lumea in care traim?

Andreea Marin Banica: Inlocuind barfa, scandalurile, controversele care observ ca au devenit mod de viata pentru multi romani, cu fapte concrete, cu implicare. Nu exista “nu pot sa fac nimic, sunt prea mic pentru asta”, exista doar “nu vreau destul de mult, nu imi pun deloc mintea la contributie”. Uneori, un gest de solidaritate, precum este semnarea unei petitii, este destul de mult pentru a schimba o stare de fapt si oricine poate face asta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri