Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

“Exista o credinta comuna cum ca avem medici foarte buni si spitale foarte proaste. Aceasta credinta trebuie analizata. Diferentele dintre spitale noastre si spitalele din alte state membre este proportionala cu diferentele economice dintre Romania si celelalte state membre. Problema vine din lipsa resurselor dar si din inadecvata lor alocare; in unele cazuri, cheltuirea lor abuziva”, subliniaza politiciana, acesta fiind un punct ce nu l-am atins in discutia despre Sistemul Sanitar romanesc pana acum. Intr-adevar, daca managerii de spitale si-ar face treaba cu mai multa responsabilitate, poate ca am vorbi tot mai mult despre conditii bune in spitale.

“Ocupam ultimul loc in Uniune in ceea ce priveste numarul de medici. Romania are cu o treime mai putin personal medical la 1.000 de locuitori fata de media UE; avem cel mai mic numar de doctori, dentisti, asistenti medicali sau farmacisti, raportat la populatie. Pregatim ceva mai multe cadre dar multe dintre ele parasesc tara. Despre Juramantul lui Hipocrate si respectarea sa, nu vreau sa vorbesc...”

Aflata acolo, in central activitatii politice Gabriela Cretu are o atitudine foarte critica cu privire la dezinteresul politic fata de Sanatate. In comentariul ei, ea vorbeste despre "pomana electorala care nu are nimic in comun cu asigurarea respectarii drepturilor oamenilor de a duce o viata decenta.

“Sa nu confundam drepturile si pomana! Tara si locuitorii ei au nevoie de politici coerente care sa asigure dezvoltarea teritoriala si o viata decenta pentru fiecare; este obligatia legala a guvernelor si dreptul oricarui cetatean. Romania este un stat social dar asta se intampla doar pe hartie, hartia Constitutiei. Realitatea arata altceva… Suntem departe de a asigura un nivel de bunastare rezonabil pentru fiecare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri