Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

Astfel, acolo unde sunt oameni de valoare, medici exceptionali cu daruire pentru meserie dar si cu valori etice bine sedimentate in felul lor de a fi, acolo unde medicii reusesc sa puna pe primul plan meseria lor in ciuda dificultatilor, acolo lucrurile merg totusi mai bine.

Este vorba despre mici oaze de speranta intr-un viitor mai bun, asa cum ni-l dorim cu totii. Ideea de a scrie acest material a fost generata de o postare a unui cunoscut blogger. Piticu facea o relatare amanuntita a sederii sale in Spitalul Clinic Th. Burghele (manageriat de Prof. Dr. Petru ARMEAN) din Capitala, laudand conditiile deosebite de tratament si grija medicilor care in schimb nu au pretins spaga.

“Deci se poate si altfel!”, ne-am spus noi in acel moment si de aceea am vrut sa sondam si opiniile voastre cu privire la subiect. Ati dat chiar si nume, ati vorbit despre oameni care v-au schimbat viata, ati vorbit despre locuri in care v-ati simtit cu adevarat ingrijiti si in siguranta. Cum am mai spus, concluzia ar fi aceea ca in acest moment, “Sistemul Sanitar Romanesc la Superlativ” nu exista pentru moment decat in mici oaze, unde oameni de exceptie isi imprima personalitatea, bunatatea si ambitia de a-si face meseria in ciuda impedimentelor politice sau sociale.

Dar, ca astfel de exemple pozitive sa devina un peisaj general, este clar nevoie de investitie politica in respectul fata de medici si in grija fata de pacienti. Ori, un lucru evident este acela ca, indiferent de coloratura politica, guvernantilor nu le pasa, lucru care persista deja de 20 de ani. Exista de multa vreme o dezbatere critica condusa de catre Mihaela Miroiu, prof. univ la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative: Domeniile bugetare cu forta de munca preponderent feminina au cea mai scazuta alocatie bugetara si cele mai mici grile de salarizare! De ce guvernantii investesc infim in domenii cu adevarat importante ca Sanatatea si Educatia si investesc enorm in domenii masculine, militarizate, culmea, mai ales pe timp de pace?

Wall-Street.ro arata ca Societatea Academica Romana, recomnada anul trecut, o insanatosire posibila a Sistemului Sanitar din Romania in conditiile unei alocari de cel putin 6% din Bugetul de Stat. Un vis prea frumos insa (?)…


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri