Mai e puțin până la Paște, deci românii încep fie să facă lista de cumpărături, fie să bifeze de pe acum câteva alimente de pe ea. Fără dubii, de pe nicio masă nu va lipsi oul, consumul acestuia crescând în această perioadă cu 50%. Iar prețul este cel mai mare de până acum. Dacă la poarta fermei un ou costă 65 de bani, în magazine și piețe se vinde chiar și cu 1,80 de bani. 

Paștele 2023 vine cu cele mai scumpe ouă

Într-o lună obișnuită, un român consumă, în medie, 21 de ouă. În perioada sărbătorilor pascale, media urcă la 30. Așa se face că, de pildă, la un magazin din piața Obor din Capitală, în Săptămâna Mare, se vând chiar și 6.000 de ouă pe zi.

„Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile”, spune Laura, vânzător ouă, pentru Observator.

Din 2022 și până acum, costul unui ou a crescut cu 35 - 55%. Sindicaliștii din domeniu spun că prețul oului care pleacă de la poarta fermei de în România cel mai mic din Europa.

„La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1.10 şi 1.50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedinte Sindalimenta.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în România există aproximativ 37 de milioane de găini ouătoare, ceea ce înseamnă că producţia internă de ouă este suficientă cât să asigure necesarul ţării.

Citeşte continuarea pe 9news.ro

Foto fr şi main: Nitr /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri