8 Iulie 2021 publicat în Social 1 share-uri

Dintr-un copil marginalizat, victimă a bullying-ului, Robert a devenit o inspirație pentru colegii săi

O rată a analfabetismului funcțional ajunsă la 44%, aproape un sfert dintr-o generație pierdută pe parcursul a 8 ani de școală în mediul rural, 259.000 de copii fără acces la orele online, care riscă să rămână cu până la 2 ani în urma colegilor care au putut frecventa cursurile – acestea sunt doar o mică parte dintre statisticile îngrijorătoare care relevă situația din educație provocată de pandemia de coronavirus. Paradigma de învățare s-a schimbat aproape peste noapte, ceea ce a forțat atât profesorii, cât și elevii să se adapteze din mers noilor realități. Însă, cu toate că cifrele arată în acest moment o realitate departe de a fi ideală, există și cazuri care demonstrează că situația poate fi schimbată radical în bine, prin implicarea comunității.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC! Direcția spre care mergi este mai importantă decât viteza cu care o faci Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele”

Unul dintre cazuri este cel al lui Robert, un copil de 10 ani din Valea Doftanei, județul Prahova, care a transformat perioada dificilă a școlii online într-o oportunitate de a evolua spectaculos și de a-și depăși limitele. Dintr-un copil marginalizat, victimă a bullying-ului, ironizat pentru că scria și citea cu dificultate, Robert a devenit o inspirație pentru colegii săi, un „mic erou” care demonstrează prin povestea sa cât de importantă este solidaritatea și cum poate fi transformată o viață prin intermediul ei.

„În clasa întâi, când s-a transferat la noi, Robert era așa de timid și de închis în el, că un an de zile nu am putut să înțeleg ce-mi spune. Nu comunica prea mult nici cu colegii” își amintește învățătoarea sa, Ana Clara Grecu. Perioada când școlile au intrat în scenariul roșu a complicat și mai mult situația, într-o primă fază, mai ales pentru copiii ca Robert, cu dificultăți de învățare și cu o situație materială precară. „Nu avea nici măcar un telefon mai performant, cu care să se conecteze. Îl ajuta un coleg de școală, care îl lua la el acasă și intrau pe Zoom împreună. Salvarea a venit de la Narada. Am scris un proiect pe care l-au finanțat, așa că Robert a primit o tabletă și o cartelă cu internet”, spune învățătoarea.

Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste! Când vei învăța lecțiile din trecut, vei cunoaște cea mai frumoasă și puternică poveste de iubire

Dotarea cu tehnologia necesară învățării online l-a conectat pe Robert la activitățile clasei, între care s-au numărat experimente propuse de Miss Science 2000, întâlniri virtuale cu pictori, terapeuți, oameni de știință sau scriitori de carte pentru copii. A putut astfel participa nu doar la cursuri, ci și la ore de lectură și chiar la un carnaval la finalul clasei a III-a.

Revenirea pe băncile școlii, după perioada învățării online a adus și unele surprize: „Când am revenit la școală, cea mai mare schimbare am observat-o la Robert. Am plâns de bucurie, vă spun din toată inima!” mărturisește învățătoarea Ana Clara Grecu. „E clar că mulți copii au fost afectați negativ de pandemia de Covid-19, pe Robert, însă, școala online l-a făcut să înflorească. Și colegii lui au văzut schimbarea și l-au încurajat constant, l-au aplaudat când citea bine, când își prezenta experimentul sau cartea preferată. Într-o zi, l-am întrebat dacă vrea să vină în fața clasei și să le spună tuturor ce anume l-a ajutat să se schimbe astfel. Cred că nu voi uita cuvintele lui niciodată. A spus: tehnologia, cititul și colegii. Acum, Robert își prezintă compunerile în fața clasei, se joacă împreună cu colegii în pauză și se vede pe chipul lui că e un copil fericit, apreciat, înțeles de noi toți”.

Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri