20 Septembrie 2019 publicat în Social 13 share-uri

Prima caravană națională de informare și testare gratuită pentru boala celiacă din România, la final: 1 din 100 de români testați suferă de boală celiacă

Comunicat de presa

Prima Caravană națională de informare și testare gratuită pentru boala celiacă desfășurată în România s-a încheiat, după un traseu de 2800 de km parcurși în întreaga țară. Evenimentul a fost organizat de Kaufland România și Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten, în perioada 16 iulie – 30 august și a vizat diagnosticarea persoanelor care ar putea suferi de boală celiacă, acordarea de materiale informative celor deja diagnosticate și, în egală măsură, pregătirea cadrelor medicale de la nivel local pentru a pune bazele diagnosticării corecte.

Caravana „România fără gluten” a fost un demers prin intermediul căruia au fost oferite testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace în 10 orașe din țară: București, Craiova, Iași, Galați, Constanța, Brașov, Cluj, Oradea, Timișoara și Sibiu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! Capodopere ale Renașterii de la Brukenthal, expuse la Art Safari

În cadrul caravanei, 870 de persoane au fost testate pe loc pentru boală celiacă, iar cele nouă persoane care au fost depistate pozitiv au fost redirecționate către medici specialiști pentru investigații suplimentare.

Statisticile la nivel european estimează că 1% din populație suferă de boală celiacă. Rezultatele caravanei Romania fără Gluten confirmă pentru prima dată această statistică și la nivelul României.

Peste 1.500 de pacienți cu afecțiuni induse de gluten au participat la sesiunile de informare, iar evenimentele au cumulat peste 60 de ore de discuții, prezentări și testări.

Caravana a oferit în paralel și primul program de pregătire a medicilor pentru boală celiacă, prin care 370 de medici au participat la sesiunile de formare profesională, pentru perfecționare în diagnosticarea corectă a afecțiunilor induse de intoleranța la gluten. Cursul a fost acreditat de Colegiul Medicilor, și susținut de Centrul de Management pentru Boala Celiacă din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”.

Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Mâncarea românilor de 1 Mai, trimisă cu tonele în străinătate. „Clienții și-au comandat cu o săptămână înainte caserolele de mici” Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi

Persoanele deja diagnosticate cu boală celiacă au primit sfaturi privind abordarea corectă a dietei fără gluten și materiale educative din partea reprezentanților ARIG și a medicilor prezenți.

„Credem că implicarea face diferența și de aceea, în mod constant, luăm parte la acțiuni dedicate comunității și suntem bucuroși să oferim ajutor acolo unde este necesar. Caravana de testare pentru boala celiacă este un astfel de demers prin care venim în sprijinul celor care se confruntă cu această afecțiune, dar și pentru cei care vor să afle mai multe informații utile și sigure. Împreună cu partenerii de la ARIG, am pus la dispoziția tuturor posibilitatea testării gratuite sau întâlniri cu specialiști pentru sfaturi privind o dietă adecvată”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.

Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri