26 Iunie 2015 publicat în Social 35 share-uri

Ca reactie la judecarea in stare de libertate a 7 tineri care au violat o tanara de 18 ani, in localitatea Valeni, jud. Vaslui, prezentata pe larg in mass media saptamana trecuta, organizatiile din Reteaua ”Rupem tacerea despre violenta sexuala” au trimis astazi o scrisoare deschisa Ministerului Justitiei.

Scrisoarea a fost trimisa si presedintelui Klaus Iohannis care acum o saptamana declara ca sustine campania internationala #HeForShe si drepturile femeilor.

Nu in ultimul rand, documentul contine informatii utile pentru fetele si femeile agresate sexual, referitoare la serviciile de asistenta pe care le pot accesa pentru a depasi trauma violului si a altor agresiuni sexuale.

SCRISOARE DESCHISA „Nu uitati drepturile victimelor!”

Organizatiile semnatare din reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala au luat la cunostinta cu ingrijorare judecarea in stare de libertate (inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar) a agresorilor fetei de 18 ani care a fost violata anul trecut cand se intorcea de la scoala in localitatea Valeni din judetul Vaslui.

Acest caz care a revoltat opinia publica, sapte tineri au violat ore in sir o eleva navetista, pana si-a pierdut cunostinta. Cu toate acestea, eliberarea din masura de arest a fost motivata de judecatorii vasluieni prin prisma lipsei antecedentelor penale, sustinand ca „masura arestarii preventive nu mai intruneste cerinta proportionalitatii acesteia cu gravitatea acuzatiei aduse acestora”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dacă un om îți face rău, iartă-l ca să nu fie doi oameni răi... Bergenbier S.A. lansează Fresh 0.0 Mango și Fructul Pasiunii 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Ca organizatii ce promoveaza prevenirea si combaterea violentei sexuale, dorim sa aducem drepturile victimelor infractiunilor in atentia opiniei publice si a institutiilor care si-au luat angajamente in directia eliminarii violentei impotriva femeilor. In timp ce agresorii isi permit avocati care le apara interesele, drepturile victimelor raman adesea pe hartie.

  • Solicitam Ministerului Justitiei sa faca publice modalitatile prin care a dispus transpunerea in dreptul national a Directivei 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea si protectia victimelor criminalitatii si cum vor fi puse in practica drepturile prevazute de respectiva directiva (consilierea psihologica si asistenta de specialitate gratuita, asistenta juridica gratuita, acordarea compensatiilor financiare, masurile de evitare a re-victimizarii etc.). Solicitam totodata organizarea unor consultari publice care sa implice si reprezentantii organizatiilor de specialitate in domeniu. Detalii despre activitatea retelei gasiti pe www.violentaimpotrivafemeilor.ro.

Va reamintim in acest sens ca Directiva 2012/29/UE prevede urmatoarele:

• ”Femeile victime ale violentei bazate pe gen si copiii acestora necesita adeseori un sprijin si o protectie deosebite din cauza riscului ridicat de victimizare secundara si repetata, a riscului de intimidare sau de razbunare asociat unor astfel de violente.” (considerentul 17)

• „Statele membre se asigura ca victimele primesc [...] informatii, fara intarzieri inutile, inca de la primul contact cu o autoritate competenta, pentru a permite acestora sa isi exercite drepturile prevazute de prezenta directiva.”(articolul 4 alineatul(1))

• Statele membre se asigura ca victimele au acces, in concordanta cu necesitatile lor, la servicii confidentiale de sprijinire a victimelor, in mod gratuit, care actioneaza in interesul victimelor inainte, in timpul si pentru o durata adecvata dupa incetarea procedurilor penale.”(articolul 8 alineatul (1))

Salutam aderarea Presedintelui Klaus Johannis la campania ONU HeforShe, care urmareste reducerea inegalitatilor dintre barbati si femei, insa consideram ca, in lipsa unor masuri efective de protectie si sprijinire a femeilor victime ale violentei de gen, precum cele prevazute in directiva sus-mentionata, egalitatea dintre sexe nu poate fi atinsa. De aceea, solicitam sprijinul Presedintelui Klaus Johannis pentru implementarea corecta a Directivei 2012/29/UE in dreptul intern si pentru facilitarea unui dialog public cat mai larg pentru identificarea celor mai bune solutii in sprijinul victimelor violentei de gen.


Transmitem un mesaj de solidarizare cu fetele si femeile agresate si familiile lor: nu acceptati sa fiti invinovatite pentru abuzul suferit, apelati la organizatiile neguvernamentale pentru a va informa cu privire la drepturile pe care le aveti si pentru a primi suport in situatii dificile.

Violenta sexuala nu se limiteaza doar la trauma imediata, ci implica efecte negative fizice, dar mai ales psihologice pe termen lung: stresul post-traumatic, anxietatea, depresia, izolarea sociala sunt frecvente, iar depasirea lor este dificila de una singura.

Un prim pas spre suport se poate face accesand Serviciul gratuit de consiliere online pentru victimele violentei sexuale https://aleg-romania.eu/consiliere/,unde puteti discuta confidential despre trauma suferita cu specialisti. Foarte important este si accesul la justitie, asadar va invitam sa apelati cu incredere la asistenta si reprezentare juridica gratuita din partea Avocatilor Pro Bono din Reteaua Pro Bono pentru Drepturile Omului: https://probono.actedo.org/aplica-pentru-asistenta-pro-bono/. Pentru informatii despre adaposturi si alte servicii, precum si pentru detalii despre reteaua Rupem tacerea despre violenta sexuala, scrieti-ne la rupemtacerea@gmail.com.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri