27 Februarie 2012 publicat în Social 34 share-uri

De ce este important sa stim ca femeile exista? Inchideti ochii si incercati sa va amintiti cateva personalitati de exceptie feminine, despre care vi s-a vorbit in scoala...

Revista Garbo.ro a colaborat cu Altfem, proiectul Agentiei de monitorizare a presei Active Watch care propune revalorizarea femeilor in mass-media si societate. Asa s-a nascut textul “Modele de viata". Redactorul nostru, Iulia Sima, ne invita la un moment de reflectie cu privire la rolul modelelor feminine pe care le avem in viata si in acelasi timp sa raspundem la intrebarea "De ce este important sa stim ca femeile exista?"


Inchideti ochii si incercati sa va amintiti cateva personalitati de exceptie feminine, despre care vi s-a vorbit in scoala… Si mai apoi, incercati sa va amintiti cateva personalitati masculine. Veti constata probabil ca, atunci cand ati incercat sa vizualizati portrete feminine, efortul a fost unul considerabil mai mare decat acela cand ati incercat sa vizualizati portrete masculine. Sa fi fost oare, istoria scrisa doar de barbati?

Kudika Tarot

Acesta este un mic exercitiu care ne poate ajuta sa testam, noi insine, mecanismul reductionist care le-a fost aplicat, timp de secole, femeilor. Daca incercam sa vizualizam personalitati feminine din cultura romana, s-ar putea sa ne fie chiar mai greu si nu pentru ca femeile nu ar fi existat de-a lungul istoriei, ci pentru ca ele au fost si sunt inca, invizibile…

Ma intreb deseori “oare in ce fel de lume am fi trait astazi, daca in cultura noastra dar si in cea universala, modelul unor femei exceptionale ne-ar fi urmarit de asemenea, pe parcursul devenirii noastre”.

Am putea spune ca invizibilitatea la care au fost condamnate femeile, ar putea fi pusa sub umbrela unuia dintre cele mai folosite cuvinte astazi, si anume… “discriminarea”. De la acest aspect care descrie o stare de fapt universala si anume invizibilitatea culturala, putem lesne sa observam cum, ca intr-un joc de domino, discriminarea se propaga pana la cele mai intime niveluri ale interactiunii dintre noi, oamenii. Barbati si femei.

Citeste si:
Uitați-vă bine la el! El este venerabilul Jindai Sakura, cel mai...
Uitați-vă bine la el! El este...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri