Electromiografia este recomandata in urmatoarele cazuri: pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slabiciune musculara; pentru stabilirea diferentelor dintre slabiciunile musculare provenite de la afectiuni la nivel muscular si cele provenite de la afectiuni ale sistemului nervos.

Electromiografia este formata din doua etape si anume: eletroneurografia in care, prin aplicarea unor stimuli electrici, este evaluata conducerea motorie si senzitiva prin nervii periferici, si electromiografia in care, cu ajutorul unui electrod ac aplicat in muschi, se evalueaza afectarea acestuia.

Examenul detectarii activitatii musculare consta in inregistrarea activitatii electrice spontane a unui muschi, mai intai in repaus, apoi in cursul unei miscari voluntare, cu ajutorul unui electrod, cel mai des in forma de ac, infundat in muschi prin piele si legat la un aparat care furnizeaza pe un ecran si pe hartie un grafic, succesiune a unor unde sub forma de limba, fiecare reprezentand contractia unei unitati motorii (grupa de celule musculare comandate de una si aceeasi celula nervoasa).

Examenul de stimulare si de detectare a activitatii musculare se bazeaza pe aceleasi principii dar procedeaza in mod diferit, stimuland un nerv printr-un curent electric de scurta durata, nedureros. Nervul declanseaza atunci propriile reactii electrice care se propaga in toata lungimea sa inainte de a fi transmise muschiului corespunzator, de unde ele sunt culese. Se poate astfel, pe de o parte sa se calculeze viteza de conductie prin nerv si, pe de alta parte, sa se studieze conductia neuromusculara.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil Lumina pe care o porți în sufletul tău este mai puternică decât răutățile celor din jur ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Procedura si costurile electromiografiei

Acele sunt de unica folosinta iar intreaga procedura poate fi moderat dureroasa si poate produce singerare usoara. In momentul introducerii acurilor (electrozilor) pana la nivelul muschilor este posibil sa resimtiti o senzatie de disconfort fizic, asemanator unor punctii (injectii intramusculare). Dupa efectuarea electromiografiei veti simti o usoare durere la nivelul muschilor testati, durere care va disparea dupa cateva zile.

Electromiografia nu prezinta riscuri majore. Este posibil sa resimtiti timp de cateva zile o usoara durere la nivelul muschilor care au fost testati.

Nici una dintre cele doua proceduri nu necesita pregatiri speciale. Pacientii pot minca, pot lua medicamente. In cazul administrarii unui anumit tip de medicatie precum cel cu anticoagulante sau antiagregante se recoamda intreruperea temporara, cu 4-5 zile inainte de investigatie. De asemenea nu exista nici un risc ca supunerea la investigatie sa agraveze evolutia bolii, a mai explicat Dr. Tudor Dimitrie Lupescu.

Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? Prestige Orchestra lansează piesa mirilor anului 2023. Ascultă „Ne unim destinele” Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Examenul se desfasoara intr-un cabinet medical sau in regim de consultatie spitaliceasca, fara o pregatire deosebita, si dureaza intre 20 si 30 minute. O astfel de investigatie porneste de la pretul de 220 lei.

Comunicat de presa al Centrului Medical Focus


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri