Doua notiuni esentiale in intelegerea procesului de ateroscleroza sunt ...
Doua notiuni esentiale in intelegerea procesului de ateroscleroza sunt LDL colesterolul (sau colesterolul rau), cel care favorizeaza aparitia placilor de aterom si HDL colesterolul (sau colesterolul bun) care protejeaza organismul impotriva aterosclerozei.

Ce este ateroscleroza?

Vasele sangvine se clasifica in trei categorii: artere, vene si capilare. Primele, arterele, sunt principalele "victime" ale aterosclerozei. Ateroscleroza se defineste prin afectarea focala a intimei arteriale, altfel spus, depunerea unor placi de aterom pe interiorul arterelor. In functie de cat de mari sunt aceste placi de aterom ele pot bloca partial sau total artera.

Pentru a intelege mai bine acest proces sa ne imaginam un furtun prin care curge permanent apa (artera cu sange) si o pietricica in interiorul acestuia (placa de aterom). Daca piatra este mare, atunci ea va bloca trecerea apei iar regiunea de gradina (sa spunem) pe care apa din furtun o iriga se va usca si va muri. Daca piatra nu este suficient de mare pentru a bloca total curegerea apei, ea va impiedica totusi trecerea unui volum egal de apa iar regiunea de gradina nu va muri, insa va fi tot timpul "bolnava". Exact acelasi lucru se petrece in organismul nostru, cu diferenta ca regiunea din gradina este o zona din corpul nostru.

O a treia posibilitate este ca respectiva pietricica sa nu fie foarte bine fixata pe peretii furtunului si sa se isi schimbe mai tot timpul pozitia, aceasta fiind varianta cea mai grava fiindca piatra va trece prin furtun si se va bloca in regiunile cu calibrul cel mai mic. Spun ca aceasta varianta este extrem de grava pentru ca in organism aceasta situatie se petrece frecvent la nivelul inimii si determina intr-un final moartea anumitor zone din inima (infarctul miocardic).

Prin urmare am stabilit pana cum ca placa de aterom este data de colesterolul rau (LDL), ca repezinta o leziune localizata pe fata interna a arterelor si ca in situatii grave ateroscleroza poate duce la infarct miocardic.

Factori de risc in aparitia aterosclerozei

- varsta inaintata
- hipertensiunea arteriala
- colesterolul total crescut (pe seama LDL colesterolului)
- diabetul zaharat
- HDL colesterolul scazut
- obezitatea (circumferinta abdomenului mai mare de 102 cm la barbati si 88 cm la femei)
Retail jobs

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri