Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie organismului.

Cu siguranta multora dintre noi porumbul fiert sau copt ne aminteste de verile pline de soare ale copilariei, de focurile glorioase de tabara si de rasetele zgomotoase ale batailor cu boabe de porumb. Cu siguranta, porumbul este una dintre cele mai cunoscute si apreciate cereale, bucurandu-se de calitati terapeutice remarcabile. Fiert sau copt, este de un galben care gadila placut ochiul si de un gust dulceag, inconfundabil. In plus, este si destul de satios, oferind energie.

Celebritatea acestei cereale se datoreaza lui Cristofor Columb care a adus-o din America Centrala. Gustul porumbului cunoaste o traditie intelungata in industria bauturilor si a fainii, insa in zilele noastre se pune un accent deosebit pe beneficiile pe care consumului acestei cereale le aduce asupra organismului. Gratie continutului sau de fibre, acid folic, magneziu, fosfor, mangan, vitamina C, vitamina B1, B5, porumbul furnizeaza multa energie organismului. Magneziul aflat in compozitia sa previne atacurile de inima, iar acidul folic contribuie la energizarea organismului, influentand metabolismul lipidelor si al polizaharidelor.

O alta substanta care se regaseste intr-un procent semnificativ in compozitia porumbului este reprezentat de beta-cryptoxanthin, un caroteneid care se gaseste in compozitia chimica a fructelor cu coaja portocalie, eficient in prevenirea cancerului la plamani.

In compozitia porumbului se gasesc acizi grasi nesaturati (aproape 90%), acizi monosaturati si polinesaturati si acizi saturati. Vitamina E, aflata intr-o concentratie mai mica in compozitia porumbului, participa la procesul de reinnoire al celulelor si produce cantitati marite de oxigen in sange. In plus, scade nivelul colesterolului. De aceea, simplu, fara sare, fara unt, porumbul este indicat in alimentatie pentru prevenirea aparitiei bolilor de natura cardiovasculara.

Este adevarat ca prin fierbere se pierde un oarecare procent din substantele nutritive ale porumbului, insa o cantitate semnificativa de nutrienti, peste 60%, se pastreaza. In plus, consumat in mod regulat, porumbul ajuta la eliminarea toxinelor din organism. 100 g de porumb contin:

  • -59 calorii
  • -2 proteine
  • -10 carbohidrati
  • -1 lipide
  • -1 fibre

Este recomandata consumarea porumbului simplu, iar nu in combinatii greu de suportat caloric de catre organism. In combinatie cu alte alimente, fie chiar si cu unt, aportul sau caloric creste simtitor. Porumbul contine si tiamine care sunt responsabile de metabolismul eficient al carbohidratilor si ajuta la mentinerea capacitatilor cognitive, incetinind procesul de imbatranire a creierului cu pana la 10% din cazul femeilor (conform cercetatorilor de la Universitatea din Hamburg). De asemenea, tiamina (vitamina B1) are un efect pozitiv asupra sistemului nervos, influentand in bine starea psihica. Lipsa acestei substante duce la instalarea bolii Alzheimer.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri