Imi dau seama ca nu e un tip de subiect care sa-ti fi atras atentia in mod deosebit, dar te-ai intrebat vreodata cat de mult ajutor iti pot oferi anumite bacterii? Pun pariu ca nu!

Am crezut intotdeauna ca acestea sunt lucruri de care trebuie neaparat sa ma feresc. Inca o reminiscenta a copilariei, parca aud si acum vocea mamei si a invatatoarei care ne spuneau mereu sa ne spalam pe maini pentru a ne feri de bacterii.

Acestea insa populeaza aproape toata suprafata tractului nostru intestinal. Fie ca ne place sau nu ideea, in interiorul sistemului digestiv se produce o batalie continua intre doua tipuri de bacterii.
Sa va spun care sunt acestea si de care bacterii ar trebui sa ne ferim si de care nu. Ele sunt de doua tipuri: bacteriile benefice, adica probioticele pe care le-am alintat ca fiind “bacteriile prietenoase” deoarece ne ajuta sa ne pastram sanatosi, populeaza tractul digestiv formand un grup de aproximativ 400 tipuri, si altele pe care le-am denumit “daunatoare’’ adica agentii patogeni, deoarece inmultirea acestora favorizeaza aparitia diferitelor boli.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Caria dentară – ce este și cum se tratează Cum să restabilești echilibrul natural al florei vaginale: soluții de durată, ușor de aplicat  

Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene, cu efecte extrem de benefice asupra sanataţii, efectele acestora manifestandu-se in cavitatea bucala, tubul digestiv, caile respiratorii şi in sistemul uro-genital.

Rolul ‘’bacteriilor prietenoase’’, adica al probioticelor, este unul extrem de important, promoveaza digestia usoara, ajuta la absorbtia completa a nutrientilor, protejeaza mucoasa intestinala, reduc manifestarile colonului iritabil si stimuleaza organismul din punct de vedere imunitar. In plus tot ele au rolul de a furniza enzimele si nutrientii necesari pentru organism, eliminand colesterolul, sintetizand vitamine, curatand depunerile din intestin si impiedicand dezvoltarea bacteriilor patogene, toate contribuind la menţinerea unui sistem digestiv sanatos.

Tinerețe înseamnă fluiditate - iar pentru piele, tinerețe înseamnă acid hialuronic! Boala zgarieturii de pisica – infectia cu Bartonella henselae

Colonul se poate mentine sanatos cu 85% probiotice si 15% agenti patogeni. Sanatatea noastra depinde de echilibrul dintre aceste doua tipuri de bacterii. Probioticele predomina pentru ca ele colonizeaza o portiune mai mare din intestin - si anume, tot intestinul subtire si o parte a colonului, in vreme ce agentii patogeni se gasesc doar in colonul descendent. Orice modificare sau dezechilibru al acestui raport inseamna o sensibilitate crescuta la infectii, intrucat flora intestinala nu-si indeplineste corect rolul protector.

Echilibrul intestinal poate fi insa perturbat de numeroşi factori: infecţii, stres, medicamente (antibiotice). Dupa tratamente indelungate cu antibiotice flora intestinala este afectata si astfel apar tulburarile digestive si imunitare. In aceste condiţii aportul de probiotice ajuta la reconstituirea echilibrului intestinal.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri