Este yoga un antrenament aerobic?

12:04, 4 Aprilie 2018 publicat în Sanatate

Yoga ofera multe avantaje evidente, precum: reducerea stresului, flexibilitatea musculara, un sentiment sporit de calm, relaxare.

Comunicat de presă

Practica Yoga oferă multe avantaje evidente, precum: reducerea stresului, flexibilitatea musculară, un sentiment sporit de calm, relaxare etc. Totuşi, multă lume se întreabă dacă yoga se poate califica în categoria antrenamentelor aerobice.

Citeste si:
Cum să te pregătești fizic și mental pentru naștere. Sfaturi de la...
Cum să te pregătești fizic și...

Activitatea aerobică se face în prezența oxigenului, presupunând un efort moderat și susținut pe o perioadă de timp. Sistemul aerobic implică rezistența, ritmul cardiac, circulația sanguină și musculatura angrenate împreună cu metabolismul ce operează congruent, furnizând grăsimea ca și principal combustibil.

Sistemul anaerobic de mișcare are loc în absența oxigenului și se regăsește în efortul intens și pe scurtă durată, consumând glicogenul ca și combustibil primar. Orice activitate aerobică presupune mișcare lejeră, în care ritmul cardiac și respirația nu depășesc un nivel de intensitate medie, astfel încât să putem păstra o conversație normală chiar în timpul antrenamentului. Tendinţele actuale în materie de fitness sugerează că oamenii primesc cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice moderate în fiecare săptămână.

Citeste si:
Psihologie: De ce simt fumătorii că nu pot 'lăsa țigara din mână'?
Psihologie: De ce simt...

De cealaltă parte, profesoara de yoga Dana Țupa consideră că practica yoga, de obicei, presupune poziții corporale, exerciții de respirație și meditație. “Cele mai utilizate mișcări sunt încorporate în Salutul Soarelui, apoi o serie de poziții care includ practicile Hatha Yoga şi Yin Yoga. Cu toate acestea, potrivit unei revizuiri a studiului yoga din 2016, energia consumată de cei care se mișcă încet în timpul Salutul de Soare se compară, în general, cu cerințele unei plimbări cu viteza de patru kilometri pe oră”, explică profesoara de yoga Dana Ţupa, fondatoarea Purna Yoga Academy.

Experiment inedit

Cercetătorii americani de la Universitatea din Miami s-au întrebat dacă yoga ar fi benefică din punct de vedere aerobic. Ei au echipat 22 de voluntari sănătoși, bărbaţi și femei, cu măști și senzori care au putut măsura consumul de energie și activitatea musculară și le-au dat să efectueze cât mai multe Salutări de Soare în opt minute. Le-a luat ca timp fie 12 secunde, fie 3 secunde pentru a menţine poziţia, cu specificaţia că subiecţii în cauză au experienţă în domeniul yoga.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri