3 Ianuarie 2012 publicat în Psihologie 23 share-uri

Reactia cea mai sanatoasa pe care o poate avea cineva cand i se pune diagnosticul cancer, este sa faca tot posibilul pentru a se vindeca. In acest punct, trasaturile psihologice ale persoanei joaca un rol decisiv. Un numar crescand de medici, terapeuti, consilieri psihologici constata in ultima vreme importanta factorilor emotionali si mentali in vindecarea de cancer

Psiholog: Patricia Cihodaru

Am cautat pentru dumneavoastra trasaturile psihologice definitorii intalnite la cei care, de-a lungul timpului, s-au vindecat de cancer. Prin consiliere psihologica fiecare dintre aceste atitudini se poate invata si cultiva. De aceea, urmarea unei consilieri psihologice, alaturi de tratamentul medical, constituie o formula puternica prin care marele C poate fi invins.

Reactia cea mai sanatoasa pe care o poate avea cineva cand i se pune diagnosticul cancer, este sa faca tot posibilul pentru a se vindeca. In acest punct, trasaturile psihologice ale persoanei joaca un rol decisiv.

Un numar crescand de medici, terapeuti, consilieri psihologici constata in ultima vreme importanta factorilor emotionali si mentali in vindecarea de cancer. De exemplu, Lydia Temoshok, PhD, Director al Behavioral Medicine Program, la Biotechnology Institute, de la University of Maryland Medical School, vorbeste chiar despre asa-numita personalitate de tip C, descriind trasaturile de personalitate comune persoanelor care fac aceasta boala si care sunt factorii psihologici ce contribuie la redobandirea sanatatii.

La randul ei, Susan Silberstein, PhD, care a fondat The Center for Advancement in Cancer Education in 1977, consiliind 25.000 de pacienti cu cancer (din care 10.000 de femei cu cancer de san) in cei peste 30 de ani de activitate profesionala a observat ca majoritatea covarsitoare a celor care inving cancerul manifesta un nucleu de atitudini comune in fata bolii in special, dar si a vietii in general.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Iata cele mai importante dintre atuurile psihologice care, dupa cum constata acesti autori, le-au ajutat de-a lungul timpului pe persoanele diagnosticate cu cancer sa invinga boala.

1. Invingatorii accepta diagnosticul fara a se lasa coplesiti de el: Daca nu accepti diagnosticul, intri in negare un mecanism de aparare prin care pretindem ca o problema nu exista, refuzam sa recunoastem ca avem o problema. Unii pacienti, nestiind sa gestioneze o astfel de veste (pentru ca, de fapt, nici nu ne invata nimeni...!), intra in stare de soc si pur si simplu se prefac ca nu au nimic, nu spun celor apropiati prin ce trec si se comporta ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. La cealalta extrema se situeaza cei care nu resping diagnosticul,

citeste mai departe: www.informatiicancer.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri