12 Iulie 2011 publicat în Psihologie 13 share-uri

Fiecare persoana interactioneaza intr-un mod unic cu acele persoane care ii sunt foarte dragi si fiecaruia dintre noi ii este specific un anumit tip de atasament: sigur, ezitant, nelinistit.

“Dintr-o perspectiva biologica, dependenta este un fapt, iar nu o optiune sau o preferinta. Selectionam cateva persoane in vietile noastre si le facem sa fie pretioase pentru noi.” - John Bowly (teoretician al teoriei moderne a atasamentului)

Este gresit sa credem ca nevoia de atasament este specifica doar femeilor. Sau ca doar femeile au tendinta de a se atasa si de a deveni dependente de persoana pe care o iubesc. Si barbatii au aceasta nevoie. Si barbatii au tendinta de a se atasa si deveni dependenti de cea pe care o iubesc. Nevoia de atasament este specifica fiintei umane in general. Suntem astfel programati din punct de vedere biologic incat sa ne dorim iubirea in vietile noastre, sa ne simtim impliniti si fericiti atunci cand ne aflam intr-un cuplu. Desi din ce in ce mai multi oameni imbratiseaza independenta si ii fac loc in vietile lor, gradul cel mai mare de confort sentimental este atins atunci cand facem parte dintr-un cuplu. In cartea “Attached”: The New Science of Adult Attachment and How it Can Help You Find — and Keep — Love, psihologii Amir Levine si Rachel Heller abordeaza dintr-un unghi nou teoria atasamentului, raporand-o la relatiile de iubire care se stabilesc intre oameni.

Autorii cartii sustin ca fiecare persoana interactioneaza intr-un mod unic cu acele persoane care ii sunt foarte dragi si ca fiecaruia dintre noi ii este specific un anumit tip de atasament/ dependenta. Ne comportam intr-un anumit fel in relatiile noastre adulte, insa intr-un mod similar comportamentului bebelusilor. Bebelusii stabilesc trei tipuri de atasament: ezitant, sigur si anxios. Ei sunt dependenti de prezenta mamei. S-a dovedit stiintific in anii ’60 in urma unor experimente. Cand mama a plecat din incapere, la intoarcerea ei, bebelusul ezitant nu a avut nicio reactie fizica care sa-i sugereze starea, insa studiile au aratat ca nivelul de cortizol, un hormon al stresului, a crescut.

Chiar daca era nefericit in lipsa mamei, la revenirea ei, bebelusul nelinistit a respins-o si a inceput sa planga. In schimb, bebelusul sigur, care a inceput sa planga la plecarea mamei, s-a linistit si si-a reluat joaca in momentul revenirii mamei. Adultii adopta si ei un comportament similar bebelusilor. Aflati intr-o relatie, ei se comporta intr-unul din cele trei stiluri de atasament/ dependenta: ezitant, sigur si nelinistit. Iata, conform noii teoriei a atasamentului prezentata in cartea “Attached” a psihologilor Amir Levine si Rachel Heller ce presupun cele trei stiluri. Identificarea stilului propriu sau cel al partenerului te poate ajuta sa iti gasesti partenerul potrivit sau sa-ti imbunatatesti relatia actuala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri