Credinta in deochi poate fi gasita oriunde in lume, insa in mod special in bazinul mediteranean, unde oamenii au trait cu frica de acesta inca din preistorie.

Anumite trasaturi ale fizionomiei sunt considerate adevarate indicii in depistarea celor inzestrati cu puterea deochiului. Printre acestea se numara si forma si culoarea ochilor. Nemtilor le trezesc suspiciuni cei care au ochii injectati, iar irlandezii se tem de sasii. Italienii considera ca un jettatore poate fi recunoscut dupa ochii sfidatori si sprancenele groase, in timp ce romanii spun ca persoanele care deoache cel mai repede sunt cele cu ochii verzi.

In afara de aceste trasaturi, se stie ca femeile pot dobandi temporar puterea deochiului, in special in timpul menstrei, cand sunt considerate impure, sau in timpul sarcinii, cand detin taina misterioasei forte a creatiei.

Deochiul poate fi indreptat catre oameni sau orice altceva ce ar putea constitui un obiect al invidiei. Femeile si copiii sunt cei mai vulnerabili la deochi, mai ales in cazul in care au o infatisare placuta. Animalele domestice si recoltele sunt condamnate la moarte si boala cand sunt sanatoase, iar lucrurile ce apartin cuiva vor sfarsi cel mai probabil stricate sau vor disparea daca cineva jinduieste la ele.

La popoarele care cred in deochi este larg raspandita convingerea conform careia invidiosii nu se pot controla si uneori se dau singuri de gol flatandu-i pe cei pe care ii pizmuiesc sau laudand lucrurile pe care le doresc pentru propria persoana. De asemenea, se crede ca indivizii nevinovati si bine intentionati le pot aduce celorlalti ghinion prin complimente – fie pentru ca acestea starnesc invidia zeilor, fie pentru ca ii incurajeaza pe oameni sa se supraestimeze. Oricum am lua-o, regula generala in aceste societati este ca toata lumea trebuie sa fie precauta cu astfel de laudatori. In acelasi timp, trebuie sa fii foarte atent si cand faci un compliment, deoarece exista riscul sporit ca ceilalti sa iti inteleaga gresit intentiile sau chiar sa te alegi cu un blestem.

Asemenea restrictii au consecinte pe termen lung asupra modului in care semenii interactioneaza si relationeaza intr-o societate a deochiului. Acest lucru inseamna ca oamenii sunt mereu cu ochii in patru si depun mult efort pentru a nu se lasa contaminati de cei care au reputatie de detinatori ai privirii malefice. Mai inseamna si faptul ca nu isi pot permite sa se laude in gura mare cu realizarile lor de frica sa nu atraga invidia celorlalti si nici sa trezeasca suspiciunile celorlalti cand le fac complimente.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri