Barbatii folosesc drept scut psihologic cateva atribute masculine pentru a se apara de eventuale deceptii afective. Important este sa le cunoastem si sa stimulam astfel progresul relatiei apropiate din exterior catre interior, de la aparenta la substanta, de la inhibitii ascunse la expunere confortabila.

Rusinea (Barbatii nu plang)

Rusinea este probabil cel mai frecvent motiv pentru care barbatii nu intra in dialoguri despre sentimente. Totusi, mai ales in relatii, aceasta rusine poate fi distructiva deoarece barbatii tind sa proiecteze rusinea resimtita de ei asupra partenerei. Adica ii spun ca nu arata bine, ii cer sa poarte anumite haine sau sa se aranjeze intr-un fel anume atunci cand ies in oras. In acest tip de interactiune barbatul incearca sa scape de sentimentele de rusine fata de propria inadecvare, insistand ca partenera sa fie stralucitoare, astfel incat el sa se simta mai bine in reflectia ei. In aceasta situatie, femeia se simte evaluata, ajungand chiar sa se simta rusinata de propriile imperfectiuni fizice. Orice conflict aparut astfel ar putea fi evitat daca, de la bun inceput, barbatul s-ar cunoaste bine si ar avea capacitatea sa isi evalueze propriile sentimente.

Absenta emotionala (Nu stiu ce simt)

Daca spargerea barierelor rusinii ii ajuta pe toti barbatii sa se deschida, multi dintre ei au o rezistenta mult mai profunda si mai deranjanta la limbajul sentimentelor. Tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza in mod clar probleme in relatiile intime.

Ce e de facut cand cineva nu simte? Partial, solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde ele sunt, si nu acolo unde lipsesc. Adica sa cresti si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut precum furia sau depresia. Cealalta parte a solutiei este sa inveti sa accepti, chiar sa admiri, aparenta de putere care insoteste acest calm masculin lipsit de sensibilitate si sa traiesti experientele emotionale ale barbatilor chiar in domeniul lor. Cel mai bine ar fi sa incepi cu partea intelectuala a barbatului ce o va scoate usor la suprafata si pe cea emotionala.

Nesiguranta masculina (M-am plictisit sa fiu cel mai bun)

Al treilea atribut merge chiar in esenta a ceea ce barbatii ascund sub exteriorul lor colturos si bine pazit. In mod constient sau inconstient, barbatii simt adesea dorinta de a fi urmarit mai degraba decat de a urmari, de a fi mai degraba obiectul decat subiectul (atentia), de a “ti se face” mai degraba decat de a face, lucruri comune tuturor. In acelasi timp, astfel de sentimente sunt o amenintare serioasa chiar la adresa simtului masculinitatii. Prin urmare, barbatii trebuie sa compenseze aceasta amenintare prin cautarea si asumarea unei posturi si mai masculine. Paradoxal, nu?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri