30 August 2022 publicat în Psihologie 39 share-uri

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o problemă de sănătate mintală care implică gânduri obsesive, intruzive și gesturi fizice compulsive. Potențialul de a afecta calitatea vieții este unul ridicat, motiv pentru care este important să recunoști TOC de la primele simptome și să intervii prompt pentru a o controla.

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă?

TOC afectează aproximativ 2% din populația globului, în jumătate din cazuri simptomele apărând în copilărie sau adolescență și rareori manifestându-se după vârsta de 40 ani. Inclusă pe lista tulburărilor anxioase, este una dintre afecțiunile care includ gânduri obsesive și comportamente compulsive [1].

O persoană afectată de tulburarea obsesiv compulsivă are următoarele simptome:

  • Gânduri și impulsuri care par de necontrolat;
  • Nu dorește să trăiască aceste stări, gânduri și emoții;
  • Experimentează o doză semnificativă de disconfort, inclusiv teamă, dezgust sau îndoială, sau convingerea că lucrurile trebuie făcute într-un anumit fel;
  • Petrece mult timp concentrată asupra acestor obsesii și compulsii care interferează cu activitățile personale, sociale sau profesionale [2].

Cum se tratează tulburarea obsesiv compulsivă?

Deși TOC este o afecțiune care poate afecta în mod sever calitatea vieții, există tratamente eficiente pentru a o gestiona adecvat. Abordarea corectă variază în funcție de simptome, de gravitatea lor și de preferințele pacientului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare

Terapia cognitiv comportamentală

Acest tip de psihoterapie poate ajuta individul să își schimbe modul de a gândi, modul de a simți și comportamentul. Poate include două tehnici de lucru: expunerea și prevenirea răspunsului și terapia cognitivă [3].

Expunerea și prevenirea răspunsului reprezintă o tehnică în două etape:

  • Expunerea: pacientul este expus la situații și obiecte care declanșează teama și anxietatea. În timp, expunerea repetată poate determina o scădere a intensității episoadelor anxioase până la dispariția acestora;
  • Prevenirea răspunsului implică tehnici care să învețe pacientul să reziste comportamentelor compulsive [1].

Odată ce pacientul a identificat și reevaluat propriile convingeri legate de consecințele pe care comportamentul compulsiv le are asupra propriei vieți, terapeutul îl poate încuraja să:

Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate
  • Analizeze elementele care susțin și care demolează obsesia;
  • Identifice distorsiunea cognitivă referitoare la obsesie;
  • Dezvolte un răspuns alternativ la gândurile, imaginile sau ideile intruzive [3].

Medicația

Există tratamente medicamentoase care pot contribui la tratarea tulburării obsesiv-compulsive, inclusiv unele produse utilizate pentru depresie, dar în doze mai mari. Chiar și așa, primele rezultate pot apărea abia după 3 luni de la începerea tratamentului [3].

Pentru că jumătate dintre pacienții cu TOC nu răspund la tratamentul exclusiv cu antidepresive, este posibil ca medicul să prescrie, de asemenea, antipsihotice [3].

Remediile alternative

Există persoane care, pe lângă tratamentele clasice, găsesc alinare într-o serie de tehnici alternative, remedii casnice sau soluții proprii de gestionare a situației.

Ce trebuie să faci în timpul unui cutremur. Ce trebuie să conțină rucsacul de urgență De ce jantele sunt la fel de importante ca și anvelopele: 3 motive De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții

Comunicarea ajută

Mulți pacienți care suferă de TOC afirmă că un prim pas foarte important este disponibilitatea de a discuta deschis cu familia și prietenii apropiați despre simptomele pe care le trăiesc. De asemenea, timpul petrecut împreună cu alte persoane care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă poate induce un sentiment de acceptare și poate încuraja expunerea la un mediu nou, fără teama de a fi judecat [3].

Relaxarea și minimizarea stresului

Majoritatea pacienților care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă raportează o înrăutățire a simptomelor în perioadele de stres intens, prin urmare tehnicile de gestionare a stresului reprezintă o parte importantă a terapiei.

Chiar dacă nu reprezintă, în sine, un tratament concret împotriva TOC, acestea previn situația în care pacientul ajunge să se simtă copleșit de situație și pierde controlul asupra lucrurilor [2].

De ce este periculos zahărul? Caria dentară – ce este și cum se tratează Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Somn odihnitor, exercițiu fizic, alimentație corectă

Multe dintre afecțiunile mintale tind să se agraveze și să se acutizeze ca urmare a oboselii. Expunerea la ecrane ar trebui limitată cu cel puțin o oră înainte de culcare, iar exercițiul fizic zilnic contribuie de asemenea la îmbunătățirea somnului.

Căderile bruște de glicemie aduc cu ele oboseală, deprimare, o stare generală de epuizare pe care persoanele care suferă de TOC o pot percepe ca destabilizatoare. Consumul unei cantități adecvate de apă va îmbunătăți capacitatea de concentrare și va ajuta la stabilizarea dispoziției [2].

Tulburarea obsesiv compulsivă poate fi extrem de solicitantă pentru pacient, a cărui viață și relații sociale pot plăti un preț scump în absența unei intervenții eficiente. Din fericire, există soluții de tratament, astfel încât situația să poată fi ținută sub control, iar calitatea vieții să poată fi menținută.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de la un medic ginecolog Oxitocina – tot ce trebuie sa stii

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/ocd/social-signs afisat la 18.08.2022
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/178508#diagnosis afisat la 18.08.2022
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321341 afisat la 18.08.2022

Sursa foto: Fotografie de la energepic.com /Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri