30 August 2022 publicat în Psihologie 27 share-uri

Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o problemă de sănătate mintală care implică gânduri obsesive, intruzive și gesturi fizice compulsive. Potențialul de a afecta calitatea vieții este unul ridicat, motiv pentru care este important să recunoști TOC de la primele simptome și să intervii prompt pentru a o controla.

Ce este tulburarea obsesiv-compulsivă?

TOC afectează aproximativ 2% din populația globului, în jumătate din cazuri simptomele apărând în copilărie sau adolescență și rareori manifestându-se după vârsta de 40 ani. Inclusă pe lista tulburărilor anxioase, este una dintre afecțiunile care includ gânduri obsesive și comportamente compulsive [1].

O persoană afectată de tulburarea obsesiv compulsivă are următoarele simptome:

 • Gânduri și impulsuri care par de necontrolat;
 • Nu dorește să trăiască aceste stări, gânduri și emoții;
 • Experimentează o doză semnificativă de disconfort, inclusiv teamă, dezgust sau îndoială, sau convingerea că lucrurile trebuie făcute într-un anumit fel;
 • Petrece mult timp concentrată asupra acestor obsesii și compulsii care interferează cu activitățile personale, sociale sau profesionale [2].

Cum se tratează tulburarea obsesiv compulsivă?

Deși TOC este o afecțiune care poate afecta în mod sever calitatea vieții, există tratamente eficiente pentru a o gestiona adecvat. Abordarea corectă variază în funcție de simptome, de gravitatea lor și de preferințele pacientului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ce legătură are scrâșnitul dinților cu stresul și cum poți evita riscurile și complicațiile Nevralgia de trigemen – cauze, tratament Anorexia la copii – cauze, tratament

Terapia cognitiv comportamentală

Acest tip de psihoterapie poate ajuta individul să își schimbe modul de a gândi, modul de a simți și comportamentul. Poate include două tehnici de lucru: expunerea și prevenirea răspunsului și terapia cognitivă [3].

Expunerea și prevenirea răspunsului reprezintă o tehnică în două etape:

 • Expunerea: pacientul este expus la situații și obiecte care declanșează teama și anxietatea. În timp, expunerea repetată poate determina o scădere a intensității episoadelor anxioase până la dispariția acestora;
 • Prevenirea răspunsului implică tehnici care să învețe pacientul să reziste comportamentelor compulsive [1].

Odată ce pacientul a identificat și reevaluat propriile convingeri legate de consecințele pe care comportamentul compulsiv le are asupra propriei vieți, terapeutul îl poate încuraja să:

Sindromul Einstein la copii – ce este si ce efecte are? Sindromul Cushing – cauze, simptome, tratament Cum se manifestă hipermetropia și care sunt metodele de corecție
 • Analizeze elementele care susțin și care demolează obsesia;
 • Identifice distorsiunea cognitivă referitoare la obsesie;
 • Dezvolte un răspuns alternativ la gândurile, imaginile sau ideile intruzive [3].

Medicația

Există tratamente medicamentoase care pot contribui la tratarea tulburării obsesiv-compulsive, inclusiv unele produse utilizate pentru depresie, dar în doze mai mari. Chiar și așa, primele rezultate pot apărea abia după 3 luni de la începerea tratamentului [3].

Pentru că jumătate dintre pacienții cu TOC nu răspund la tratamentul exclusiv cu antidepresive, este posibil ca medicul să prescrie, de asemenea, antipsihotice [3].

Remediile alternative

Există persoane care, pe lângă tratamentele clasice, găsesc alinare într-o serie de tehnici alternative, remedii casnice sau soluții proprii de gestionare a situației.

De la manipularea emoțională la abuzul sexual asupra copiilor: Mecanismele prin care copiii sunt vulnerabilizați și devin victime Asociația Prader Willi București lansează romanul-jurnal „Fiul meu, eroul meu” S-a deschis Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Terapie și Cercetare în Autism din România

Comunicarea ajută

Mulți pacienți care suferă de TOC afirmă că un prim pas foarte important este disponibilitatea de a discuta deschis cu familia și prietenii apropiați despre simptomele pe care le trăiesc. De asemenea, timpul petrecut împreună cu alte persoane care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă poate induce un sentiment de acceptare și poate încuraja expunerea la un mediu nou, fără teama de a fi judecat [3].

Relaxarea și minimizarea stresului

Majoritatea pacienților care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă raportează o înrăutățire a simptomelor în perioadele de stres intens, prin urmare tehnicile de gestionare a stresului reprezintă o parte importantă a terapiei.

Chiar dacă nu reprezintă, în sine, un tratament concret împotriva TOC, acestea previn situația în care pacientul ajunge să se simtă copleșit de situație și pierde controlul asupra lucrurilor [2].

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin! Regula 3-6-9-12 privind expunerea copiilor la ecrane – ce este si ce beneficii poate avea

Somn odihnitor, exercițiu fizic, alimentație corectă

Multe dintre afecțiunile mintale tind să se agraveze și să se acutizeze ca urmare a oboselii. Expunerea la ecrane ar trebui limitată cu cel puțin o oră înainte de culcare, iar exercițiul fizic zilnic contribuie de asemenea la îmbunătățirea somnului.

Căderile bruște de glicemie aduc cu ele oboseală, deprimare, o stare generală de epuizare pe care persoanele care suferă de TOC o pot percepe ca destabilizatoare. Consumul unei cantități adecvate de apă va îmbunătăți capacitatea de concentrare și va ajuta la stabilizarea dispoziției [2].

Tulburarea obsesiv compulsivă poate fi extrem de solicitantă pentru pacient, a cărui viață și relații sociale pot plăti un preț scump în absența unei intervenții eficiente. Din fericire, există soluții de tratament, astfel încât situația să poată fi ținută sub control, iar calitatea vieții să poată fi menținută.

Ce presupune un consult cardiologic și când este recomandat? Ce este reumatismul și cum scăpăm de durerile asociate LUNA MARTIE ADUCE IN PRIM-PLAN UN NOU EVENIMENT ESENTIAL DESPRE AUTISM

Bibliografie:

 1. https://www.healthline.com/health/ocd/social-signs afisat la 18.08.2022
 2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/178508#diagnosis afisat la 18.08.2022
 3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321341 afisat la 18.08.2022

Sursa foto: Fotografie de la energepic.com /Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri