9 Martie 2022 publicat în Psihologie 116 share-uri

După doi ani de pandemie, a mai venit și războiul, iar asta, din păcate, afectează foarte multe persoane. De aceea, ar trebui să ținem cont de câteva elemente importante pentru a putea depăși cu bine vremurile pe care le trăim.

de Constantin Cornea, psihoterapeut

În acest sens, în primul rând ar trebui să vorbim despre afecțiunile care pot apărea sau se pot agrava în această perioadă:

- depresie

- anxietate

- atacuri de panică

- tulburare bipolară

- tulburări de personalitate sau de comportament

- dereglări ale: somnului, alimentației, vieții sexuale, ale interacțiunilor cu: familia, colegii, prietenii

Ce putem face pentru a reuși să trecem peste urmele lăsate de pandemie, dar și peste războiul din Ucraina?

Pentru a simplifica, putem vorbi de următorii pași:

1. Evaluarea propriei stări. Dacă considerăm că ceea ce simțim ne depășește, să nu avem nici o îndoială că avem nevoie de: medic de familie, psiholog, psihiatru, pentru a primi un diagnostic corect și, în funcție de acesta, o intervenție potrivită. Stările grave pot necesita tratament, pentru stările moderate, pot fi îndeajuns ședințele de psihoterapie.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să lucrezi într-un spaţiu de coworking? Iată ce trebuie să ştii  România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte
Foto: EpiDemiks Studio /Shutterstock

2. Știrile negative vs. modul de a-mi trăi viața corect și benefic. Este important să încercăm să ne detoxifiem de: știrile negative despre război, de prietenii sau colegii negativiști. Putem urmări doar câteva minute știrile despre război pentru ca mai apoi să mă apuc de ceea ce îmi face cu adevărat plăcere:

- jocuri de societate în familie, cu prietenii sau colegii

- un sport care să mă ajute să îmi recapăt buna dispoziție

- cursuri care îmi pot reda bucuria: cursuri de dans, de actorie, de desen, de pictură

- activități benefice în casă: pot redecora, pot repara lucrurile pe care le-am tot amânat, pot face o mâncare excelentă de care să mă bucur împreună cu familia, pot degusta un vin bun sau ne putem uita împreună la: filme, spectacole, stand-up comedy

Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Dicționar de vise: Ce înseamnă când visezi șobolani? Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

- activități benefice în afara casei: mă pot duce pentru o tură de shoping, mă pot plimba sau alerga în parc, pot merge la o terasă sau un restaurant. Pot merge împreună cu familia în locuri care ne plac, ne putem întâlni cu prieteni care ne binedispun.

3. Ce pot influența vs. ce nu pot influența. Oare pot cumva să influențez cursul războiului? Personal cred că nu. De aceea, mă pot concentra pe tot ceea ce pot influența personal. În acest sens, viața de familie, întâlnirile cu prietenii, o atmosferă plăcută la birou, sunt elementele pe care eu le pot influența. Și mai mult decât atât, le pot influența în bine. Dacă nu reușesc singur, mă pot ajuta de cei care reușesc și, astfel, pot redescoperi plăcerea de a-mi trăi viața.

Scurt GHID de supraviețuire în vreme de Mercur Retrograd: ce să faci în perioada 21 aprilie-14 mai 2023 Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității! 

4. Vreau să îmi trăiesc fiecare zi făcându-mă fericit! Aceasta chiar este o decizie personală și ține doar de mine. Eu sunt cel care mă pot face fericit, încercând în fiecare zi să fac ceea ce îmi place. Nu trebuie să aștept pentru asta sărbătorile, ziua de naștere sau cine știe ce alt eveniment pentru a mă apuca cu adevărat să îmi trăiesc viața. Așa că întrebarea fiecărei dimineți ar trebui să fie: ce pot face azi ca să mă bucur de viață? Planurile le pot face de cu seară pentru a-mi fi mai ușor să le urmez…

Succes!

Foto fr si main: Viacheslav Lopatin /Shutterstock


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • Psihoterapie şi consiliere de familie
  • ...
Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri