8 Octombrie 2021 publicat în Psihologie 10 share-uri

Copiii cresc și au nevoie să cunoască tot mai multe lucruri pentru a se descurca în afara casei. Ca adulți, oricât am vrea să îi protejăm, mai înțelept este să-i pregătim pentru viață.

Comunicat de presă

Doar că noi suntem mult mai conștienți de pericole și tarați de experiențele noastre anterioare și putem avea tendința să transmitem frici iar nu sentimentul de siguranță. Adesea, adulții îi sperie pe copii cu ceea ce se poate întâmpla mai rău. Copiii au însă nevoie de curaj, de informații și de resurse la care să poată apela în caz de ceva. O resursă poate fi cadrul didactic sau, în afara școlii, polițistul. Doar că, din generație în generație, continuăm să transmitem o frică față de figurile autoritare sau cel puțin o recomandare de a sta departe de ele. Când vine vorba de cadre didactice, copiii sunt învățați să nu pârască, iar când vine vorba de polițiști copiii sunt învățați să se teamă de ei: ”Dacă nu stai cuminte vine nenea polițistul”.

Prima condiție pe care ar trebui să o îndeplinească o educație pentru siguranță este oferirea de informații clare. Copiii trebuie să știe care este exact rolul fiecărui adult cu care intră în contact. Apoi are nevoie de exemple specifice: în anume situație cui se adresează prima dată. Exemplele sunt mai întâi prezentate în cuvinte, apoi ilustrate și abia apoi se poate trece la joc de rol.

Jocul va fi întotdeauna cea mai bună metodă de învățare pentru un copil, dar are nevoie să știe regulile și să aibă posibilitatea de a câștiga, de a ști răspunsul corect. În acest fel el își va dezvolta încrederea în sine și curajul de a acționa. Un copil este în siguranță nu doar atunci când i-au fost prezentate regulile și le-a înțeles, ci când are curajul de a acționa. Pentru a avea un curaj sănătos, copilul are nevoie să știe răspunsurile la ce are, ce este și ce poate.

De exemplu:

Am oameni de încredere în jurul meu care mă iubesc și mă ajută indiferent de situație

Am oameni care îmi pot stabili limite pentru ca să știu să mă opresc înainte de a fi în pericol sau înainte de a avea probleme

Am oameni care pot să-mi arate cum trebuie făcute lucrurile bine, așa cum le fac și ei

Am oameni care vor să mă învețe să fac lucruri singur

Foto: De la Halfpoint /Shutterstock

Am oameni care mă ajută când sunt în pericol sau am nevoie să învăț

Sunt un copil care poate face lucruri

Sunt dornic să fac lucruri împreună cu alții respectând regulile

Sunt respectuos cu mine și cu alții

Sunt dornic să fiu responsabil

Sunt cel care ajuta ca lucrurile să meargă bine

Pot să vorbesc cu alții despre lucruri care mă supără sau mă îngrijorează

Pot să găsesc soluții la problemele cu care mă confrunt

Pot să mă controlez când simt că fac ceva periculos

Pot să-mi dau seama când e momentul potrivit să vorbesc cu cineva sau să acționez

Ca adulți, ca educatori, e nevoie să ne asigurăm că elevii știu cine sunt oamenii de încredere, oamenii care îi pot ajuta sau resursele la care pot apela.

Accentul trebuie mereu pus pe reguli și pe capacitățile copilului, nu atât de mult pe exemple dramatice. Educația se face prin informare, nu prin șocuri. Ca adulți, când le povestim copiilor ce lucruri groaznice li s-au întâmplat altor copii sau îi ținem la curent cu ororile din fiecare zi, nu facem decât să-i traumatizăm indirect și să le scădem curajul.

Anda Păcurar, psihoterapeut

* Articol realizat în cadrul programului Școala siguranței Tedi.

Școala siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I şi are ca obiectiv consolidarea informațiilor privind siguranța școlarilor care s-ar putea confrunta cu pericole în drum spre școală, la școală, acasă sau în timpul vacanțelor.

În anul școlar 2020-2021 au fost înscriși 34.041 de elevi din toată țara. Aceștia li se adaugă celor peste 180.000 de elevi de clasa I care au absolvit cursurile Școlii siguranței Tedi în ultimii 5 ani.

Tedi îi așteaptă și în anul școlar 2021-2022 pe elevii de clasa I. Înscrierile au început. Mai multe informații pentru elevi, pentru părinții acestora și pentru învățători se regăsesc pe site-ul programului www.scoalatedi.ro.

Foto fr si main: De la Palatinate Stock /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri