2 Martie 2021 publicat în Psihologie 9 share-uri

Deseori vin la cabinet persoane care cred că au pierdut cumva controlul propriei vieți. Indiferent de câte realizări au, nu reușesc nicicum să se mai bucure de viață...

Deseori vin la cabinet persoane care cred că au pierdut cumva controlul propriei vieți. Indiferent de câte realizări au, nu reușesc nicicum să se mai bucure de viață. Bineînțeles că planul terapeutic este individualizat pentru fiecare în funcție de temperament, caracter, educație, stare civilă, rol social, venituri financiare etc.

Însă putem vorbi la modul general de o rețetă care poate readuce în principiu bucuria de a trăi aproape oricărei persoane. Iar pașii pot fi următorii:

1. Asigurați-vă că nu aveți o problemă medicală. Mergeți la medicul de familie, povestiți-i stările și acesta vă poate spune ce analize vă pot ajuta să înțelegeți dacă aveți vreo suferință medicală.

2. Dacă analizele sunt bune, înseamnă că poate fi momentul să apelați la un psiholog sau psihiatru. Puteți avea: depresie, anxietate, tulburare bipolară, ciclotimie sau alte tulburări psihice ce vă pot împiedica să vă bucurați cu adevărat de viață. Împreună cu acesta puteți stabili un plan terapeutic care să vă readucă cu siguranță bucuria de a trăi

3. Detoxifiați-vă de: relațiile toxice de cuplu, de prietenii toxici sau de job. Oricare dintre aceste relații vă poate împiedica să vă bucurați de viață.

4. Scăpați de adicții. Uneori, starea psihică poate fi influențată foarte negativ de: alcool, droguri, jocuri de noroc, anumite medicamente. Prin ședințe de psihoterapie puteți scăpa , pentru totdeauna, de viciile care vă întunecă viața.

5. Reconectați-vă cu elementele care vă pot reîncărca cu energie:

- sport

- yoga

- savurați un roman bun

- lăsați-vă purtați de povestea minunată a filmelor

- plimbați-vă prin natură și simțiți mirosul florilor, ascultați ciripitul păsărelelor sau vuietul vântului, luați loc pe o bancă și gândiți-va la clipele în care erați copil și singura grijă era cu cine sau cu ce să vă jucați

Foto: De la Serhii Yurkiv /Shutterstock

- faceți masaj

- plimbați-vă cu bicicleta

6. Invățați-vă să recadrați ceea ce vedeți sau auziți. Indiferent cine și ce vă spune, încercați să vă antrenați creierul pentru a vedea calitățile persoanei respective sau aspectele ei pozitive. Poate dura o vreme, însă succesul nu va întârzia să apară.

7. Luați-vă un animal de companie. Salvând un suflet de la un adăpost de animale puteți primi iubire nemăsurată. Aceasta vă poate face sufletul să vibreze din nou.

Dacă urmați planul de mai sus, rezultatele pot apărea foarte curând. Dacă ați încercat și nu ați reușit, apelați la un psihoterapeut și cu ajutorul acestuia puteți să redescoperiți că sufletul abia aștepta să se scuture de prea plinul răutăților zilnice, de praful prietenilor toxici, pentru a redescoperi plăcerea de a primi și a oferi iubire. Dar și pentru a vă delecta cu o viață ale cărei fraie le dețineți, îndrumându-vă mintea spre lumină și bucurie.

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: De la El Nariz /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri