5 Noiembrie 2020 publicat în Psihologie 69 share-uri

Sunt persoane cu o voință iesită din comun și persoane ce nu reușesc să se motiveze nici în situații limită. Care este resortul care poate face această diferență?

Motivația este înnăscută sau căpătată pe parcurs. Sunt persoane care capătă această caracteristică încă din primele luni de viață. Sau persoane care ajung să se automotiveze doar în urma unei traume sau eveniment traumatic major.

Pentru a ne educa voința, avem nevoie de două elemente:

1. De ce nu mă pot motiva? Oare nu mă pot motiva niciodată, în niciun context? A fost vreodată un eveniment în viața mea când a trebuit să mă motivez și am reușit să rezolv o situație?

2. Stabilirea unui plan de dezvoltare a motivației. Acesta poate fi stabilit împreună cu un psiholog care poate lua în calcul toate caracteristicile mele pentru a putea, într-un mod individual, să mă ajute să mă dezvolt.

Dacă nu doresc să apelez la ajutor specializat, pot urma următorii pași:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta?

- stabilirea unor obiective de atins: să slăbesc, să trec un examen, să îmi schimb locul de muncă sau să îmi găsesc un partener

- stabilirea unui plan, cu puncte distincte, ce mă poate ajuta să îmi îndeplinesc dezideratul

Foto: By Sergey Nivens /Shutterstock

- stabilirea unor termene pentru fiecare pas al planului

- descoperirea resurselor externe pe care mă pot baza: familie, prieteni, colegi, amici și forma prin care aceștia mă pot susține sau sprijini

- discuții despre cum mă văd realizând fiecare punct în parte până la atingerea dezideratului, singur sau împreună cu cei care mă pot ajuta

- în cazul în care nici așa nu reușesc, este evident că problema este mai gravă și am nevoie de un ajutor specializat.

Din ce cauze nu pot, indiferent de cât de bine mi-am stabilit planul și de ce resurse mi-am găsit, să realizez ceea ce mi-am propus?

Cauzele trebuiesc căutate în sfera afecțiunilor psihice. Astfel, putem descoperi următoarele afecțiuni:

- depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburări de personalitate.

Aceste afecțiuni, precum și multe altele, pot fi cu adevărat frâne ce nu mă pot lăsa să găsesc forma prin care să reușesc să îmi îndeplinesc visele. De aceea, este important să apelez la un psiholog, pentru că vorbim de o problemă psihică, și pentru a primi un diagnostic clar și o formă de ajutor în funcție de diagnostic.

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By KieferPix /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri