16 Iulie 2020 publicat în Psihologie 37 share-uri

Care sunt comportamentele 'parintelui elicopter'?

Ce se intampla cu relatia dintre copil si “parintele elicopter” dupa ce copilul creste?

Asa cum am spus, multi dintre parinti incerca toate metodele cunoscute pentru a-si pastra controlul. Iar asta duce la o acutizare si mai mare a conflictelor. Mamele in special tind sa apeleze la santaj emotional, spunand ca isi vor face rau, ca se sinucid sau ca se imbolnavesc din cauza copilului. De asemenea, apar grave conflicte intre parinti ce vad diferit viitorul si modul in care relatia cu copilul trebuie sa evolueze.

Exista solutii pentru copil sau familie daca se descopera ca sufera de aceasta problema?

Bineinteles. Cea mai importanta solutie o constituie psihoterapia de cuplu si personala. Prima data cu parintii, pentru a intelege unde au gresit, sa isi asume greselile, pentru a putea ulterior sa normalizeze relatia cu copilul.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii Teribila varsta de 2 ani – ce trebuie sa stii Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari

Din pacate, in realitate se intampla asa cum am scris mai sus. Parinti ajunsi la marginea rabdarii ar dori sa impinga copilul intr-un cabinet, ca pe o jucarie stricata ce nu mai raspunde la comenzi, si psihoterapeutul sa il repare, sa il faca cum era intainte. Numai ca asta nu se mai poate.

Prima data trebuie sa se schimbe parintii. Pentru ca, abia apoi, si copilul ce este acum adolescent sa reactioneze.

Daca nu se apeleaza la psihoterapie, ce se poate intampla?

Din pacate, raspunsul este urmatorul: intreaga gama de afectiuni psihice cunoscute poate fi dezvoltata de unul sau ambii parinti, precum si de copil. Astfel, putem vorbi despre: depresie, anxietate, tulburare bipolara, tulburari de personalitate, tulburari de comportament, atacuri de panica, ganduri sau planuri suicidare. De asemenea, pot aparea sau se pot acutiza adictiile de: droguri, alcool, medicamente. Somatizari de toate felurile in sensul in care pot aparea dureri crunte pentru care nu exista nicio confirmare medicala. Sau copilul poate ajunge sa intre in gasti de cartier, sa fuga de acasa, sa renunte la scoala.

Cazul Ana Morodan mi-a amintit că ar trebui să fim mai atenți la nevoile emoționale ale copiilor, ale elevilor și ale studenților noștri Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an! Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți

Dupa cate vedeti, un “parinte elicopter” poate reprezenta o problema grava pentru el insusi, pentru familie si pentru propriul copil. Daca insa remarca la timp faptul ca sufera de acest “sindrom”, lucrurile se pot indrepta. 

* Un articol de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor: psihologconstantincornea.ro

Foto fr si main: By Thanongsak Sonsamlit /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri