28 Februarie 2020 publicat în Psihologie 11 share-uri

Cum să identificăm relațiile toxice? Cum să ieșim din ele? Și cum să nu repetăm același tipar?

Încearcă cooperarea

Desigur, în mediul profesional există rivalitate. Dar ceea ce perturbă relațiile profesionale si calitatea relațiilor umane este mai degraba cauzat de: lanțul ierarhic, procesele de luare a deciziilor, resursele alocate. Acest lucru duce la dificultăți legate de relațiile de dominare, absența consultării, coordonării. Doi psihologi americani, Edward Deci și Richard Ryan, autori ai „teoriei autodeterminării”, s-au uitat la condițiile care permit indivizilor să se implice cu dedicație să obțină cea mai mare satisfacție.

Potrivit acestora, există trei factori: un mediu de lucru în care se asigură egalitate; posibilitatea de manifestare a abilităților; capacitatea de a lua deciziile cele mai potrivite în activitatea profesională și pentru interesele companiei. Cooperarea, înțeleasă ca o partajare mai mare a puterii și o implicare mai mare a tuturor în structură, pare a fi modalitatea de a preveni riscurile psihosociale, de a crește eficiența echipelor și de a introduce o nouă cultură a bunăstării în companie. Dar, în mod concret, cum putem să avem relații calme la locul de muncă?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Luna plină din Scorpion 5 mai – efect de catalizator al unor mari schimbări pentru următoarele 3 zodii. Destinul lor este pe cale de a se împlini!   Tehnici de meditație personalizate: Cum să alegem metoda potrivită în funcție de starea noastră de spirit 

Rezistă prejudecăților

Potrivit lui Norbert Alter, sociolog specializat în relațiile de muncă, suntem înclinați în mod natural să ne ajutăm reciproc. Dorința noastră de a stabili legături ne împinge să stabilim schimburi sociale precum prietenia, recunoștința și se bazează pe sentimentul participării la un întreg. Această sociabilitate este o comoară pentru companie, deoarece promovează motivația, spiritul de echipă și cooperarea.

În cazul în care părțile se ciocnesc, este din cauza prejudecăților: din partea angajaților, ideea că conducerea nu încetează să-i exploateze, să-i manipuleze pe angajați; din partea managementului, ideea că este necesară mobilizarea personalului predispus în mod natural la lene și rezistență la schimbare. Când aceste prejudecăți persistă, toată lumea tinde să-și facă treaba în colțul său, iar angajamentul colectiv slăbește.

Acestea sunt cele mai descurcărețe zodii ale horoscopului, indiferent de cât de grea este viața Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!   PRwave.ro a aniversat 18 ani pe 18 aprilie

Cooperarea constă în admiterea complementarității abilităților. Fiecare trebuie să fie de acord să lase luptele personale deoparte în beneficiul proiectului colectiv. Deseori, întâlnirile sunt scena unor bătălii interminabile ale ego-ului, fiecare încercând să se afirme, să-și consolideze statutul sau să domine un rival. Interesul colectiv constă ca toată lumea să-și asume mai multă responsabilitate printr-o postură relațională constructivă: să nu evite dificultățile, să nu ia poziție de victimă sau dominantă, să caute soluții.

* Un articol de Anișoara Melnic, http://anisoaramelnic.blogspot.com

Foto fr si main: By Photographee.eu /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri