27 de semne că te afli într-o relație amoroasă toxică!

12:07, 19 Iulie 2019 publicat în Psihologie342 share-uri

O relație toxică este acea relație care îți face rău la nivel emoțional, mental și spiritual. Relațiile toxice sunt dominate de frică, de subordonare/dominare și dezamăgiri.

Vă mărturisesc că acum, după mai multe experiențe romantice, acesta este genul de articol care mi-ar fi fost de ajutor la 20 de ani și în următorii ani ai devenirii, când nu aveam nici cea mai vagă idee despre "ce este aceea o relație sănătoasă", bazându-mă doar pe o falsă proiecție a iubirii romantice.

Dar poate că și acum, după 30 de ani, sunt încă multe femei care ar avea nevoie să înțeleagă că acolo unde este frică și lipsa autenticității, nu poate fi iubire, ci toxicitate și poate, frica de singurătate.

Citeste si:
Reguli pentru o comunicare excelentă și sănătoasă într-o căsnicie 
Reguli pentru o comunicare...

Eu una însă am ales atunci când am înțeles: "Decât relații abuzive sau disfuncționale, mai bine singură și așteptând, cu multă răbdare, persoana potrivită". Mai bine singură, decât prost acompaniată, au italienii o zicală (n.r. Meglio sola che male accompagnata.)

27 de semne care îți arată că ești într-o relație toxică

Iată 27 de semne care să te ajute să îți dai seama că trăiești într-o astfel de relație, semne pe care le numim și "stegulețe roșii". Atunci când cunoști care sunt aceste stegulețe de semnalizare, ai la îndemână o perspectivă mai clară asupra calității relației pe care o trăiești:

Citeste si:
Psihologie: De ce simt fumătorii că nu pot 'lăsa țigara din mână'?
Psihologie: De ce simt...

1. Ai sentimentul că mergi pe coji de ouă. Orice ai face, nu e niciodată suficient de bun, nu se ridică la așteptările sale și orice mică greșeală poate să dezlănțuie o furie acerbă. Cu timpul, ajungi să te îndoiești de absolut fiecare decizie pe care o iei, de fiecare lucru pe care îl faci. Nimic nu este bine și îți e teamă...

2. Nu poți vorbi liber. Nu poți vorbi despre gândurile tale, sentimentele tale sau nevoile tale pentru că îți este frică de repercursiuni. Nu îți este permis să te exprimi și simți că ceea ce simți sau crezi nu contează. Ba chiar, dacă îndrăznești să "vociferezi", acest lucru poate genera repercursiuni de care îți este teamă.

3. Este mereu vorba doar despre el. În această relație trebuie să faci tot ce îți stă în putință să fii pe plac, să asculți, să sprijinii cealaltă persoană, dar acesta nu face același lucru pentru tine.

4. Îți abandonezi sistemul de valori, doar ca să fiți împreună. Îți compromiți propriile valori, interese, prietenii, doar ca să rămâi în această relație. Nu îți este permis să fii cu adevărat TU însăți.

5. Te simți secătuită și tristă. Te simți adesea secătuită de energie, tristă și stresată în preajma partenerului. Iar el pare să nu observe acest lucru absolut niciodată... Și cel mai trist, nici măcar nu îți arată că i-ar păsa. Alături de oamenii pe care îi iubim ar trebui să ne simțim în siguranță și fericiți. Poate aceasta este una dintre cele mai importaante lecții ale maaturizarii.

Foto: Josep Suria /Shutterstock

6. Joci rolul de părinte sau terapeut. Te găsești adesea în rolul de părinte sau terapeut pentru partenerul care are nevoie constantă ca cineva să îi proceseze emoțiile, fiindcă singur nu o poate face. Acest lucru nu îți permite să fii o persoană adultă în această relație, mai ales când acest proces de sprijin emoțional, nu este unul mutual. El își dorește să fie înțeles și ajutat, însă se înfurie dacă tu ai nevoie de aceste lucruri.

7. Râde de tine. Partenerul tău face glume pe seama defectelor tale sau sensibilităților tale, fie în mod pasiv, tratându-te ca inferioară, fie în mod direct, adresându-ți insulte sau porecle.

8. Se folosește de tine. Partenerul tău profită de tine în mod financiar, emoțional și mental.

9. Vrea tot timpul să îi dai dreptate. Trebuie să îi dai întotdeauna dreptate (altfel, asupra ta se vor revărsa consecințe negative). Nu suportă să ai opinii ale tale, orice urmă de dezacord o interpretează a pe o formă de antagonism și separare.

10. Trăiești într-o dramă constantă, nu ai liniște. Simți întotdeauna o stare de pericol în preajma sa, iar drama și haosul par să îl urmărească oriunde ar fi. Uneori, când perioade scurte de calm se instalează, pare să provoace intenționat dezlănțuirea unei drame.

Semne că te afli într-o relație de cuplu toxică

11. În acest cuplu, rolurile sunt stricte. Simți că trebuie să joci un rol strict, iar dacă îndrăznești să te schimbi, relația se năruie.

12. Este gelos pe succesul tău. În loc să celebreze reușitele tale, partenerul tău simte nevoia să Te tragă în jos.

Ciește mai departe >>>


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri