30 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 32 share-uri

Din experiența profesională a lui Dr. Ramani, relația cu un Narcisist patologic este una extrem de dureroasă pentru victime.

Află dacă partenerul tău este Narcisist!

17. Este zgârcit cu timpul și banii săi? Este o persoană care ar fi generoasă doar atunci când această generozitate i-ar servi propriile interese?

18. Evită să își asume responsabilități și se grăbește să îi acuze pe ceilalți pentru greșelile sale? Are tendința de a intra în defensivă în loc să își asume responsabilitatea pentru comportamentul său?

19. Este vanitos și preocupat de felul cum arată sau cum se prezintă lumii exterioare?

20. Te controlează? Încearcă să îți controleze comportamentul? Pare aproape obsesiv și compulsiv cu nevoia sa de ordine și de control asupra mediului său?

21. Stările și stilul de viață al partenerului tău sunt impredictibile și inconsistente? Simți adesea că nu știi ce va urma?

Foto: Haseeb Khorami/ Pexels

22. Se folosește de tine și de alți oameni în mod constant? Se asigură că nevoile sale sunt îndeplinite chiar dacă asta înseamnă să se folosească de conexiunile și timpul oferit de tine sau ceilalți oameni?

23. Se bucură de eșecul altora? Se bucură dacă unei persoane din anturajul său ceva nu îi merge în viață, în afaceri și asta mai ales dacă acea persoană, în general a avut reușite mai bune decât ale sale?

24. Găsește dificil să petreacă timp singur sau să fie singur?

25. Nu știe să respecte spațiul personal al altor oameni și face acest lucru chiar dacă i se atrage atenția că gesturile sale sunt inconfortabile?

26. A fost vreodată necredincios din punct de vedere sexual sau emoțional?

27. Partenerul tău nu îți dă atenție atunci când vorbești? Mormăie, își verifică telefonul, se lăsă distras de alte lucruri atunci când i te adresezi?

28. Devine vulnerabil și sensibil în momente de stres sau când ceva nu merge bine? Nu este capabil să facă față atunci când se confruntă cu surse de stres serioase și devine fragil în astfel de momente?

29. Neglijează comunicarea cu tine în mod frecvent ( de ex. nu te anunța că va întârzia sau are o atitudine nepăsătoare atunci când spune sau face lucruri care te rănesc)?

30. Se folosește de aspectul său fizic  sau de sexualitatea sa pentru a atrage atenția? Filtrează sau folosește adesea aluzii sexuale în comunicarea pe care o are cu alți oameni, în acțiuni sau prin postări pe social-media?

Dacă ai răspuns cu DA la 15 sau mai multe dintre aceste întrebări, probabil că partenerul tău este un narcisist patologic. Dacă ai răspuns cu DA la mai mult de 20 dintre aceste întrebări, atunci situația este certă.

În mod evident, unele dintre aceste caracteristici sunt mai problematice decât altele și unele îți pot cauza mai multe probleme.

De exemplu, ai răspuns poate cu DA doar la câteva dintre aceste întrebări, inclusiv numărul 26, fiindcă partenerul tău chiar te-a înșelat. Dar nu toți trădătorii sunt și narcisiști, explică Dr. Ramani.

Unele dintre aceste întrebări cântăresc mai mult decât altele atunci când vine vorba de a pune un diagnostic narcisismului patologic. Elementele cheie ale narcisismului sunt: Întrebarea 1 - Grandomania, Întrebarea 2 - Sentimentul de îndreptățire, Întrebarea 4 – Capacitatea de a fi empatic, Întrebarea 10 – Nevoia de admirație și validare; Întrebarea 13 – Proiecția sentimentelor sale asupra celorlalți, Întrebarea 18 – Evitarea responsabilității. Aceste caracteristici formează esența narcisismului și hrănesc dinamici ale superficialității și inabilității de a forma relații intime. Dacă ai răspuns cu DA la aceste întrebări esențiale, e foarte posibil ca lista lui DA să se prelungească. Nimeni nu va avea un partener în cazul căruia ar răspunde cu NU la toate întrebările. Și noi toți avem câteva dintre aceste caracteristici. Așa încât, e posibil să ai un partener drăguț și atent care întâmplător e și obsedat de curățenie. Un singur DA nu definește un narcisist!

Cu toate acestea, cu cât mai mult răspunzi cu DA, cu atât mai mult relația va fi mai dificilă și e posibil sa ai de-a face cu un narcisist.

Text Quiz via Oprah.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri