23 Ianuarie 2019 publicat în Psihologie 37 share-uri

Prietenii pot fi, binecuvântare sau blestem în funcție de cum îi alegem dar și de cât de mult îi lăsăm să ne influențeze viața, spune Psihologul Constantin Cornea.

Cât de importanți sunt prietenii în viața noastră, din perspectiva psihologică?

Ar trebui să ținem cont de faptul că prietenii se pot schimba din perspectiva personalității dar și a comportamentelor ce pot deveni negative. Dacă într-o anumită perioadă a vieții ne pot ajuta să ne bucurăm de viață, în funcție de ceea ce trăiesc independent de noi, pot ajunge să reprezinte un factor toxic ce ne poate transforma viața într-un carusel de emoții și situații negative, arată specialistul.

De la prieteni putem căpăta diferite adicții, comportamente sau o gândire greșită, ce ne pot tranforma în cea mai proastă variantă a noastră.

Prietenia este un organism viu ce trăiește, se transformă, se cultivă. Însă, uneori trebuie să o lăsăm să și dispară, pentru a nu fi afectați dincolo de posibilitățile noastre de a o mai susține.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar

Care sunt elementele care trebuie să ne dea de gândit că este momentul să renunțăm la o prietenie?

1.    Elementele adictive. Alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, chiar daca nu ne-au caracterizat niciodata, pot deveni comportamente invatate de la prieteni, ce ne pot distruge ca persoana.

2.    Tulburările de persoanalitate. Paranoia, psihopatia, narcisismul, hedonismul, comportamentul borderline, histrionismul, alexitimia pot reprezenta efecțiuni ce vin să ne slăbească sau chiar să ne distrugă stima de sine, dar și relațiile cu familia sau colegii.

3.    Influența negativă în privința familiei. Unii prieteni nu pot înțelege momentul în care ne construim o familie și nevoile îndreptățite ale acesteia. Acest aspect poate duce la certuri în cuplu, divorț.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat

4.    Influența negativă din perspectiva carierei. Cariera este un aspect ce trebuie construit cu migală și profesionalism. Un prieten care nu își dorește prea multe de la viață ne poate aduce în situația de a nu ne mai putea urmări visurile și ne putem trezi, uneori, prea târziu pentru a mai putea recupera timpul pierdut.

5.    Dependență. Sunt acei prieteni ce au nevoie tot timpul de tine, să îți povestească dramele prin care trec, să îl susții la nesfârșit, să îl împrumuți cu bani sau să îl ajuți mereu să își schimbe jobul. O astfel de prietenie poate fi toxică pentru că nu îți mai lăsă timpul de a te ocupa de tine.

6.    Lipsa de interschimb win-win. O prietenie adevărată trebuie să aducă beneficii apropiate, celor aflați în această relație. Dacă ceea ce dați este mult sub ceea ce primiți, nu cumva este timpul să vă căutați alți prieteni?Ce putem face pentru a nu cadea intr-una dintre plasele descrise mai sus?

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

În primul rând să ne gândim foarte bine ce ne dorim noi de la viață. Chiar dacă poate părea egoism, nu este. Pentru că, dacă nu știm ce ne dorim, putem ajunge să trăim dramele său viața altora, foarte departe de bucuria unei prietenii sincere și pozitive.

Căutați să vă găsiți prieteni alături de care să vă bucurați de viață. Este de preferat să aveți preferințe și viziuni de viitor cât mai comune. Să aveți plăcerea de a savura împreună momente de neuitat. Astfel, umorul, spectacolele, sportul, sprijinul real și sincer în privința construirii unei familii împlinite, a unei cariere de succes, dar și plăcerea de a savura pur și simplu fiecare zi fără regrete sau gesturi necugetate, pot fi elementele de care ar trebui, în mod cert, să țineți seama.

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc?

În loc de concluzie, putem spune că, fiecare persoană reprezintă o ecuație deschisă ce poate crește sau nu, în funcție de relațiile de prietenie pe care le cultivă. În fond, prietenii sunt cei cu care putem împărtăși momentele grele prin care trece, doar pentru a reuși să le depășim, descoperind noi moduri în care ne putem bucura de viață.

Pentru că viața este frumoasă și merită trăită, dacă ai lângă tine prietenii alături de care îți poți descoperi talentele ascunse, îți poți cultiva și dezvolta cultura, sau poți savura momente de liniște, de bucurie față de natură, de sport, de nectarul vieții împlinite!

Un articol oferit de Constantin Cornea, psihoterapeut la Clinica Psievolution

Mai multe articole de acelasi autor pe: www.psihologconstantincornea.ro

5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!  

Foto homepage by Jacob Lund via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri