12 Iulie 2018 publicat în Psihologie 301 share-uri

Se poate îmbolnăvi o persoană dacă nu primește destulă atenție și afecțiune? Răspunsul este Da și vorbim despre deprivarea emoțională. Deprivarea emoțională este motivul multora dintre afecțiunile de care suferim.

Se poate îmbolnăvi o persoană dacă nu primește destulă atenție și afecțiune? Răspunsul este „Da” și vorbim despre deprivarea emoțională. Deprivarea emoțională este motivul multora dintre afecțiunile de care suferim.

Alintăturile și îmbrățișările ne vindecă. Îmbrățișările ne fac să ne simțim iubiți și în siguranță. O privire plină de afecțiune ne înveselește sufletul. Dar o persoană se poate îmbolnăvi dacă nu are în mod regulat acces la afecțiune. Neavând încredere în iubire și în ei înșiși, oamenii spiralează în durere și nereușită. Aceasta este deprivarea emoțională.

Foto: Shutterstock/ itsmejust

Ce este deprivarea emoțională? „Oare chiar merit să fiu iubit/ă și respectat/ă?”

Ființele umane sunt sociale și emoționale. Avem nevoie de ceilalți pentru a supraviețui. Avem nevoie de legături emoționale pentru a supraviețui și pentru a ne simți validați ca și parte a unui grup.

Dacă interacțiunile noastre de zi cu zi sunt mai degrabă bazate pe egoism, răceală, neîncredere și dezamăgiri din partea celorlalți atunci stima noastră de sine va fi grav afectată.

Odată stima de sine afectată, cădem în această spirală a distrugerii. Ajungem să ne îndoim chiar noi de ființa noastră. De exemplu, ne întrebăm: „Oare chiar merit să fiu iubit/a și respectat/a?”

Acest mod de a gândi ne aruncă într-o stare de vulnerabilitate și lipsă de apărare. Toate mijloacele noastre de apărare cad iar sistemul nostru imunitar slăbește și umbra depresiei apare.

Când sufletul nu primește hrană…

Am putea spune că emoțiile pozitive, afecțiunea, gesturile tandre, îmbrățișările și cuvintele frumoase pe care le primim de la ceilalți sunt hrana sufletului, iar deprivarea emoțională poate fi definită de lipsa acestei hrane.

 În toată viața noastră suntem învățați să fim puternici, să nu ne exprimăm sentimentele, dar cu adevărat, de când ne naștem și pe tot parcursul vieții avem nevoie de tot ceea ce înseamnă tandrețe.

Și există foarte multe familii care înțeleg greșit ideea de putere emoțională.

Foto: Shutterstock/ Sam Aus

Amintiți-vă:

-          Un copil nu va deveni mai puternic dacă nu primește îmbrățișări, sărutări, afecțiune, chiar dacă unii ar crede că aceste nevoi ar semnifica slăbiciune, aceste gesturi sunt cele care pun bazele puterii interioare.

Și mai mult decât atât, reprezintă una dintre cele mai importante aspecte ale experienței umane

-          Un adolescent nu va deveni un adult puternic dacă este învățat să își reprime sentimentele.

-          Copiii nu vor deveni mai puternici atunci când sunt criticați fiindcă plâng fiindcă “numai copiii plâng” sau fiindcă a fi un adult înseamnă să rezolvi problem de unul singur, fără să ceri ajutorul altcuiva. Mai mult decât atât, condiționările de gen fac foarte mult rău oamenilor și societății, învățându-i pe băieți să nu fie în contact cu emoțiile lor și nevoia lor umană de conexiune.

Știți ce se naște în sufletul unui copil care nu are acces la iubire și confirmări?

DEPRIVAREA EMOȚIONALĂ - pe care o vor purta în ființa lui toată viața, ca pe un gol imens pe care îl simte, însă nu îl poate identifica și vindecă, pentru că a fost învățat să nu creadă că are dreptul la astfel de gesturi și bunătate din partea celor din jur.

Mulți adulți din jurul nostru suferă de deprivare emoțională. Un astfel de adult este un copil care a crescut fără afecțiune din partea celor apropiați; el a ajuns astfel să creadă că lumea este un loc ostil, un loc în care trebuie în permanență să se apere.

Mai devreme sau mai târziu, astfel de copii pot deveni ostili sau pot dezvolta probleme cu furia.

De asemenea, dacă un copil nu experimentează empatia și apropierea, sfârșește prin a se deconecta de lume. Își va ridica ziduri în ei însuși pentru a se închide în propriul univers.

Acest lucru devine cu timpul problematic. Oamenii care s-au închis în ei înșiși dezvolta tot felul de perturbări cum ar fi tulburările de alimentație, consumul de droguri și își mențin un anturaj negativ pentru ei. Neavând încredere în iubire și în ei înșiși, ei spiralează în durere și nereușită.

Trebuie să înțelegem că semnele deprivării emoționale apar la toate vârstele.

Sunt momente în viețile noastre când o putere aparentă apare. Dar nu este o putere reală, este o putere înșelătoare și noi continuăm să ne mințim toată viața că nu avem nevoie de alții ca să supraviețuim și să ne simțim mai bine.  Este un zid pe care îl ridicam în fața faptului de a fi fost respinși și în același timp, o formă de renunțare la ideea că afecțiunea ingenuă este posibilă.

Foto homepage: Shutterstock/ Papuchalka - kaelaimages

Citește mai departe >>>


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri