11 Iunie 2018 publicat în Psihologie 42 share-uri

Un studiu realizat de specialiști în Finlanda a arătat cum bunăstarea psihică a unui părinte și iubirea de sine afectează în mod direct dezvoltarea copilului.

Educația copiilor este unul dintre cele mai importante și dificile roluri și în același timp provocări pentru părinții de azi. Relația copil-părinte are o influență majoră asupra dezvoltării tuturor aspectelor în evoluția copilului. Când este o relație optimă, abilitățile și comportamentele părinților au un impact pozitiv asupra stimei de sine a copiilor, asupra realizărilor școlare, asupra dezvoltării cognitive și asupra comportamentului.

Deși trăim într-o societate aflată în permanentă mișcare, afectată mai mult ca niciodată de “nu am timp”, studiile arată că părinții nu și-au luat rolul atât de serios ca în ultimii ani.

“În medie, părinții de azi petrec mai mult timp cu copiii lor decât părinții sau bunicii noștri. Ei sunt mai conștienți de amprenta lăsată de generațiile anterioare și fac eforturi să creeze un mediu de siguranță, preocupându-se de sănătatea emoțională a copilului în aceeași măsură ca de cea fizică. Dezvoltarea parentingului prin cărțile și cursurile care au explodat în ultimii ani și pe piața din România reușeste să ofere părinților o bază de cunoaștere și sfaturi psihologice utile pentru o educație pozitivă și echilibrată a copiilor. Întrebarea pe care tot mai mulţi colegi de breaslă ne-o punem este dacă această atenţie concentrată asupra copilului este într-adevăr cheia unei fericite relaţii relații copil-părinte, iar studiile internaţionale arată total contrariul”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Retail jobs

“Cum să-mi fac copilul fericit” este un gând care preocupă toți părinții, dar cât timp își dedică ei pentru propria stare de bine?

Foto: Olga Novozhilova /Shutterstock

În opinia psihologului Angela Nuţu, de cele mai multe ori părinții se simt egoiști atunci când se concentrează asupra lor, dar cercetările arată că exact acest lucru ar putea aduce schimbări favorabile în viața copiilor; şi asta pentru că starea de bine a copiilor este strâns legată de bunăstarea părinților.

Mai mult decât atât, un studiu realizat de specialiști în Finlanda a arătat cum bunăstarea psihică a unui părinte și iubirea de sine afectează în mod direct dezvoltarea copilului. Acest studiu face parte dintr-un amplu studiu finlandez numit “Pași către dezvoltarea sănătoasă și bunăstarea copiilor (STEPS)”.

Citeste si:
Oglinzile Eseniene: Cum atragem persoanele potrivite
Oglinzile Eseniene: Cum...

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri