7 Mai 2018 publicat în Psihologie 26 share-uri

Termenul de moștenire epigenetică avansează ideea că factorii de mediu ca fumatul, dieta și stresul pot afecta genele viitorilor copii și chiar ale nepoților.

Epigenetica comportamentală - Traumele modifică ADN-ul și ajung la urmași

Ideea este încă destul de controversta, notează The Guardian, întrucât convenția științifică stipulează că genele din ADN sunt singura modalitate prin care informațiile biologice sunt transmise generațiilor următoare. Cu toate acestea, genele noastre sunt modificate în permanență prin agenți chimici care se atașează de ADN, activând și dezactivând gene. Studii recente arată că aceste modificări observate la nivel genetic, sunt transmise și generațiilor următoare, așa încât mediul în care ne-am dezvoltat are de fapt un impact și asupra sănătății urmașilor.

Foto: Shutterstock

Precum nămolul rămas în caroseria unei mașini înghițite de un tsunami care a trecut, la fel și experiențele noastre și ale strămoșilor noștri nu dispar niciodată, chiar dacă ele au fost uitate. Ele devin o parte din noi, un reziduu molecular conținut în structură genelor noastre. Astfel, anumite tendințe psihologice și comportamentale sunt moștenite. Poate că nu ai moștenit doar formă genunchilor bunicii tale, ci și predispoziția ei la depresie, din cauza neglijenței pe care a suferit-o că nou născută. Sau poate… dacă bunica ta a fost adoptată de părinți iubitori, poate că și tu ai o fire energică și încrezătoare datorită acelei încrederi pe care și ea simțit-o. Epigenetica comportamentală nu subliniază doar slăbiciunile și punctele forte, ci și reziliența noastră.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Amnezia infantila – de ce nu ne amintim primii ani de viata? Stiluri parentale – tipuri, caracteristici si recomandari Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

 Această știință nouă încearcă să găsească și tratamente capabile să dea o formă mai bună structurii noastre genetice, asta dacă am fost atât de nenorocoși să ne naștem în familii nefericite. Că și când am retușa rochia vintage a bunicii…

Îți recomandăm și: Cercetări revoluționare: Nu a început cu tine, trauma este moștenită de la părinți!

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri