Avem nevoie de 4 imbratisari pe zi ca sa supravietuim, 8 ca sa ne mentinem si 12 ca sa crestem

12:03, 7 Martie 2018 publicat în Psihologie22099 share-uri

Specialistii in psihologia de cuplu sunt de parere ca oamenii simt si inteleg iubirea prin cinci elemente: cuvintele de incurajare, timpul acordat, darurile primite si mangaierile fizice.

Sexualitatea - limbajul iubirii care aduce sanatatea in corp si linistea in minte si suflet

Apetitul sexual este dat de nivelul de estrogen din sange, iar atractia propriu-zisa, pe care o simtim fata de partener, este provocata in principal de trei neuro-transmitatori: adrenalina, dopamina si serotonina. Adrenalina face inima sa bata mai tare si pulsul sa creasca, de aici si “fluturasii din stomac”, dopamina si serotonina provoaca placerea.

“In timpul actului sexual, al unui sarut sau al unei atingeri, hipotalamusul secreta si neurohipofiza elibereaza vasopresina si oxitocina. Acesti hormoni sunt responsabili de mentinerea si dezvoltarea sentimentelor de dragoste, de aparitia placerii si influenteaza totodata fidelitatea unei persoane (in studiile efectuate pe animale, s-a observat ca acesti hormoni pot lega pe viata partenerii)", explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citeste si:
Top 6 simptome banale și ce boli grave gastroenterologice pot indica
Top 6 simptome banale și ce...


Foto: LightField Studios /Shutterstock

Citeste si:
Parodontoza - cauze, simptome și cum o putem preveni
Parodontoza - cauze, simptome...

"Eliberarea de oxitocina constituie o explicatie a faptului ca unele persoane se indragostesc cu adevarat dupa ce fac dragoste cu partenerul, devenind mai intelegatori, mai permisivi si mai atenti la partile pozitive ale partenerului. Acest lucru se intampla deoarece din momentul in care dopamina incepe sa excite centrii specifici din creierul nostru, zonele care proceseaza emotiile negative si critica sociala negativa isi incetinesc actiunea pana la sistarea acesteia (fapt aratat de analiza tomografica a persoanelor indragostite)”.

Se pare ca sloganul “make love, not war” are semnificatii mult mai profunde si mai legate de sanatate, la propriu!

In timpul actului sexual, chiar si la o simpla atingere a partenerului, sunt eliberate in corpul fizic endomorfinele (“hormonii fericirii”). Acestea mentin dorinta, pasiunea si fericirea in cuplu.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri