Este fidelitatea doar o conventie sociala?

12:12, 27 Decembrie 2017 publicat în Psihologie44 share-uri

Fidelitatea presupune o asumare constienta a deciziei de a fi cu o anumita persoana.

De cele mai multe ori, situatia cu care se confrunta aceste persoane este aceea de a ramane blocati la nivel cognitiv, in ganduri, fara a se putea conecta (sau fara a vrea sa o faca) la nivel emotional. in acest caz pot aparea, spre exemplu, doua tipuri de reactii. Poate fi o persoana deosebit de rationala, care va gandi fiecare senzatie pe care o simte, va cauta sa ii dea sens privind totul din postura de observator, detasat de emotie in sine. O alta posibilitate este aceea a unei persoane care simte intens emotia, insa ii lipseste cunoasterea sau capacitatea de intelegere a acesteia si a modurilor de gestionare si exprimare sanatoase”, declara psihologul Andra Tanasescu.

Indiferent de situatie, psihologul este de parere ca fidelitatea in cuplu se leaga foarte strans de asumarea responsabilitatii, fata de propriul bine si fata de binele celuilalt. Iar acest lucru tine de un nivel de maturitate atat in plan psihologic cat si in plan emotional. Maturitatea obtinuta din experiente, din lucrurile invatate prin trairea diferitelor momente si situatii de viata, duce la construirea abilitatilor necesare pentru a construi o relatie sanatoasa, armonioasa, bazata pe respect, apreciere reciproca, incredere si iubire.

Citeste si:
Oamenii din viețile noastre îndeplinesc 5 roluri...
Oamenii din viețile noastre...

*Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.

Foto homepage: Stayman /Shutterstock

Citeste si:
Jurnal de adolescent: Tată, vorbește-mi despre carieră
Jurnal de adolescent: Tată,...

Foto int: Anetlanda /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri