4 Ianuarie 2018 publicat în Psihologie 26 share-uri

Alegerea de a apela la un psiholog este privita in multe feluri, fiecare avand o viziune diferita a acestui lucru.

De ce se rusineaza oamenii sa mearga la psiholog?

Referitor la persoanele care se rusineaza, care se feresc sa apeleze la ajutorul unui psiholog, Andra Tanasescu afirma ca este o situatie fireasca, deoarece este in natura omului ca, in anumite situatii sau momente din viata, sa se simta mai putin deschisi, mai putin increzatori in ei sau mai ales in necunoscuti, fie ei si psihologi.

“Este un lucru normal sa existe o teama. Privind situatia la rece, se poate spune ca persoana in cauza merge sa vorbeasca despre lucruri din viata sa privata cu o alta persoana pe care poate nu a avut ocazia sa o cunoasca in prealabil. Toate sentimentele pe care le poate trai o fiinta umana, inca din momentul de dinaintea celui in care ia decizia de a se programa, pana cand ajunge sa cunoasca terapeutul, sunt naturale si justificabile. Sunt momente in viata cand fiecare dintre noi avem nevoie de un sprijin, de o mana care sa ne ajute sa ne ridicam. in anumite situatii, reusim singuri; in alte situatii, avem prieteni sau familia care ne ajuta; uneori insa, cautam sa vorbim cu cineva din exterior, cu cineva care poate privi obiectiv si cu care putem vorbi deschis despre situatiile care ne nemultumesc, despre persoanele cu care simtim ca nu reusim sa ne intelegem, s.a.m.d.”, explica psihologul.

Psihologul nu “repara”, ci este un colac de salvare

Un psiholog nu are atat de mult rolul de a „repara” pe cel care apeleaza la el, ci mai degraba poate fi privit ca un colac de salvare, pe care stii ca te poti baza in cazul in care ai nevoie de el. „Psihologul este alaturi de tine in procesul tau, cauta sa gaseasca, impreuna cu tine, cele mai bune variante pe care le poti aborda tu, astfel incat sa obtii starea si rezultatele pe care ti le doresti. Restul, depinde de tine si de cat de mult esti dispus sa lucrezi pentru propria-ti fericire si realizare. Rezultatele pe care le vei obtine sunt direct proportionale cu nivelul de asumare si implicare in proces, precum si de deschiderea si hotararea pe care o ai pentru a face schimbari semnificative in viata ta”, conchide specialistul.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri