17 Octombrie 2017 publicat în Psihologie 44 share-uri

In opinia psihologului, noi decidem, in mare masura, ce este normal si ce este anormal, este doar o conventie sociala pornita de la un om sau de la un grup mic de oameni, conventie care mai apoi este extrapolata la nivel de societate si este absorbita, mai mult sau mai putin, in cultura unei societati.

Pe langa normele morale, stabilite atat de societate, cat si in cadrul familial, unele lucruri tin de experienta personala si de trairi subiective. Ceea ce simti sa faci la un anumit moment, ar putea fi mai important decat ceea ce „se spune” ca este „bine” sa faci. Daca tu vrei sa iti schimbi job-ul pentru ca simti ca nu mai poti evolua, ca nu ti se potriveste si nu te implineste, atunci poate ar fi o idee buna sa o faci, chiar daca unii vor fi de parere ca nu este bine”.

Anormalul “comun” vs. normalul “propriu”

“Comportamentele si actiunile care pot afecta negativ o gama larga de oameni, acelea se pot incadra in categoria “anormalului comun”. Violul, crima, talharia nu vor putea vreodata sa devina actiuni normale, ci intotdeauna vor fi inlaturate din sfera normalului. Asta deoarece afecteaza multi oameni si instaleaza o stare generala de teama in randul societatii. In schimb, activitatile noastre intime, hobby-urile noastre, secretele noastre pe care nu le impartasim cu oricine, care nu fac rau nimanui, cu toate ca sunt aparte de ceea ce cred oamenii ca fac, acelea tin de normalul nostru propriu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine! Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari Testul Iubirii: Ce dragoste cosmică trăiești ACUM?

Pana una alta, purtam in societate masti si nimeni nu stie cu siguranta ca acele activitati care credem noi ca nu ar fi acceptate social, nu sunt realizate de o gama larga de oameni in intimitatea lor. Secretul este sa ne construim propriul nostru “normal”, iar daca ne vom simti bine cu el si nu afecteaza negativ societatea, sa-l impartasim lumii. O sa avem surpriza ca multi sa se regaseasca in spusele noastre, iar acel normal propriu sa devina, la un moment dat, normalul nostru comun. intotdeauna, scanteia care revolutioneaza societatea trebuie sa plece de la un curajos”, conchide psihologul Andra Tanasescu

* Andra Tanasescu, vicepresedinte al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica INLPSI, este Psiholog, Trainer NLP si Consultant Panorama Sociala. A urmat studiile in psihologie, avand formarea in terapia de cuplu si familie. Cu experienta de instructor de dans, fiind atrasa de conexiunea dintre minte, emotii si corp, urmeaza o formare in terapia prin dans si miscare. Dupa ani de experienta in training si sustinerea evenimentelor corporate, ofera prin imbinarea psihologiei, cu NLP-ul si tehnici de constientizare si conectare corporala, o experienta completa de auto-cunoastere si evolutie personala.

A contat cine a zbierat mai tare 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Foto: Photobank gallery /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri