, 30 Noiembrie -0001 publicat în Psihologie 61 share-uri

Teama de regrete este o arma boomerang care ne va face sa ne inchidem in noi si sa nu facem exact ceea ce ne dorim sa facem.

Multi isi pun intrebarea: Daca astazi ar fi ultima zi pe Pamant, as regreta ceva in viata mea? Astfel, regretul a devenit cea mai puternica teama pe care un om o poate experimenta, iar orice actiune importanta din viata noastra este sponsorizata de teama de regrete.

In opinia psihologului Andra Tanasescu (foto), teama de regrete genereaza un paradox, in sensul ca ne franam multe porniri si dorinte, iar spre finalul vietii ne vom pune inevitabil aceeasi intrebare: “Daca imi era teama mai putin si imi indeplineam orice dorinta si acceptam orice provocare, eram ma fericit?”.

“Teama de regrete genereaza in sine regrete. E un paradox pe care il vom constientiza la un moment dat. Dorinte in viata avem multe, suntem fiinte care ne entuziasmam mult prea repede, insa viata noastra este sponsorizata de ganduri de frica. Ne e teama sa nu ranim sau sa nu fim raniti, ne e teama sa nu pierdem totul daca procedam intr-un anumit fel, ne e frica de consecintele faptelor noastre sau pur si simplu nu avem incredere in noi sau in cei din jurul nostru", declara psihologul Andra Tanasescu.

"Teama de regrete este o arma boomerang care ne va face sa ne inchidem in noi si sa nu facem exact ceea ce ne dorim sa facem; si aici intra in discutie toate aspectele si situatiile vietii, de la a iesi la o prajitura cu prietenii, la a fi sinceri fata de noi insine si fata de ceilalti, la a avea curajul de a intra cu inima deschisa intr-o relatie si pana la alte decizii importante care privesc viitorul”.

Specialistul considera ca ne putem invinge destul de usor teama, deoarece aceasta nu se refera decat la necunoscut. Odata ce vom deslusi misterele acelui necunoscut, vom constata ca teama nu a fost decat un sentiment artificial, chiar inutil.

1. Scapa treptat de centura de siguranta din viata ta.

“In masina, centura de siguranta salveaza vieti, dar in viata noastra, centura de siguranta este, de cele mai multe ori, o opreliste din a face lucruri marete. Ne e teama de necunoscut, iar solutia este sa intram in acel necunoscut cu o veste de salvare, iar cand vom constata ca acel necunoscut nu e nimic rau, putem renunta oricand la vesta de salvare si sa actionam liber. In inima lor, oamenii vor sa renunte la un job ultra-stresant, care ii imbolnaveste si fizic si psihic, dar le e teama de viata de dincolo de acel job", afirma psihologul Andra Tanasescu.

"De asemenea, se agata de o relatie toxica pentru ca le e teama de singuratate. Daca ne-am intreba mai des: Ce poate fi mai rau de atat?, mai mult ca sigur vom lua decizii mult mai usor. Oamenii mai curajosi, care s-au agatat multi ani de un job epuizant si de o relatie toxica si care au renuntat la un moment dat la ele, au pasit in necunoscut, iar necunoscutul arata chiar mult mai bine decat viata lor anterioara. Odata procedat asa, acelor oameni le va fi mult mai usor sa renunte la greutatile din viata, deoarece vor sti sigur ca un nou inceput nu e ceva de speriat, chiar este oportunitatea mult asteptata de suflet”, completeaza specialistul.
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri