14 Iulie 2017 publicat în Psihologie 102 share-uri

Incercarea de a schimba orientarea sexuala este considerata un demers care incalca legile etice.

Bisexualitatea, mai comuna decat credem

Bisexualitatea este o orientare sexuala caracterizata prin atractie estetica si sexuala pentru ambele sexe (femei si barbati), care implica si intretinerea de raporturi sexuale cu acestea. Reprezinta unul din cele mai importante trei elemente ale clasificarii orientarilor sexuale, impreuna cu orientarea homosexuala si cea heterosexuala. Sta in general in contrast cu homosexualitatea, heterosexualitatea si asexualitatea.

“Desi a fost observata in istorie in diverse forme in majoritatea societatilor, bisexualitatea nu a constituit un subiect de studiu sistematic pana in a doua jumatate a secolului XX. Acest aspect se datoreaza in primul rand faptului ca bisexualitatea prezinta o gama variata de forme care se situeaza pe o scara larga, de la "exclusiv heterosexual" pana la "exclusiv homosexual", avand ca punct central o sexualitate care acopera ambele sexe in mod egal. Tiinand cont ca, din punct de vedere genetic, suntem construiti atat ca femei, cat si ca barbati, in corpul fiecaruia existand doze mai mari sau mai mici de hormoni specifici feminini, cat si specifici masculini, putem spune ca bisexualitatea este mai comuna decat credem la ora actuala. Ca o recunoastem sau nu, in decursul vietii noastre, multi dintre noi am avut momente in care am simtit o atractie sexuala pentru ambele sexe, dar tot la fel de multi au ignorat si aspectul homosexual din rusine sau alte motive psiho-sociale”, explica psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

Ce este "normalitate" si ce nu?

“Avand in vedere ca “normalitate” vine de la „norma”, adica de la decizia si actiunea de a te supune unei norme, unui lucru repetitiv si general acceptat, putem observa ca heterosexualitatea este de fapt privita ca „normalitate” prin prisma numarului mare de persoane care adera la acest aspect, in mod repetat. Insa nu exista factori suficienti, fie ei stiintifici sau de orice alta natura, care sa demonstreze ca ceea ce este in numar mai mic este in afara ”normalitatii”. Din contra, evolutia umana, sociala si tehnologica arata ca, orice noua idee, orice mod diferit de a face lucrurile, orice atitudine noua, incepe cu o minoritate la care adera in timp din ce in ce mai multe persoane pana in momentul in care devine ”normalitate”. Iar aceasta noua ”normalitate” va fi la un moment dat ”detronata” si ea de una noua, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

** Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 7 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala.

Foto homepage: oneinchpunch /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri