Dintre toate miturile legate de relatii, psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca “mitul iubirii transformatoare” sau, altfel spus, Mitul “Frumoasa si Bestia” este cel mai des raspandit in sistemul de valori al romanilor.

Realitatea este alta: Nimeni nu se schimba prin efortul celuilalt, ci prin propriul efort, nimeni nu se schimba pentru ca vrea partenerul, ci este o alegere solitara, izvorata din intimitatea noastra cea mai profunda. Chiar daca ne lasa impresia ca s-a schimbat pentru a nu pierde avantajul de a avea o “sluga iubitoare si raspunzatoare pentru tot”, cu prima ocazie va reveni la vechile comportamente. Este vorba aici despre barbatii dependenti, dependenti de bautura, de droguri, de jocuri de noroc, de sex, de bani, iresponsabili, indiferenti, uneori chiar violenti, dependenti de o substanta, de o stare, de o relatie, in special de o relatie cu o femeie dispusa sa se sacrifice si sa indure suferinta in speranta ca iubirea ei il va schimba”.

In opinia specialistului, aceste insistente pentru transformare dupa bunul plac, poate atrage dupa sine rupturi si frustrari mult mai mari in relatie, deoarece exercita o putere disproportionata si conditionari care destabilizeaza armonia in cuplu.

“In viata, cel mai eficient mod de a ne ghida este prin prisma propriilor experiente, valori si convingeri, mai putin dupa mituri. Miturile promoveaza idealuri, idealurile promoveaza cautari absurde si neimplinite. Idealurile sunt inutile in relatii pentru ca sunt, prin definitie, imposibil de atins. Perfectiunea este in aceasta lume o notiune abstracta, a fi perfectibil insa este altceva. O atitudine mult mai potrivita si care va aduce mai multa intelegere si multumire in cuplu, este aceea de acceptare a persoanei de langa noi, cu valorile, personalitatea si identitatea sa”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

** Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” si al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa, este psihoterapeut si trainer in programare neouro-lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 6 formari profesionale cu abordari diferite - psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica si terapii florale Bach. De peste 7 ani ghideaza oamenii, atat in sedinte individuale, cat si de grup, si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.


Foto homepage: film Frumoasa si bestia; Credite foto: Sarunyu L / Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Psiholog: Ne traim iubirea dupa Mitul Frumoasa si Bestia.