Viata a demonstrat ca marile iubiri -Romeo si Julieta, Tristan si Isolda etc - au fost tumultoase, dar toate s-au incheiat dramatic pentru cuplu. De ce? Le-au lipsit cel mai important ingredient pentru cladirea unei relatii echilibrate si stabile: siguranta emotionala.

Cum restabilim siguranta emotionala in cuplu?

In zilele noastre, multe casatorii si relatii pe termen lung sunt prinse in capcana conflictelor si a certurilor, care distrug sentimentul de siguranta emotionala. “Cand relatia nu mai este locul in care cei doi se simt protejati, in care se simt in siguranta, sexul de calitate dispare”, considera psiholog Dr. Gabriela Marin.

Dupa un conflict, cea mai comoda metoda, dar demonstrata ca fiind ineficienta, este asa-numitul “sex de impacare”. Cand am fost reci si ostili cu cateva minute inainte, este greu spre imposibil ca sa-i recastigam partenerului increderea si sa ne reconectam emotional cu acesta. Este nevoie de timp, de comunicare, de construirea unei atmosfere de siguranta, ca partenerul sa depaseasca momentul neplacut cu adevarat.

“Crearea acestei stari de bine si de siguranta in cadrul unei relatii este un adevarat proces si se realizeaza atat prin comunicarea verbala, cat mai ales prin cea non-verbala si paraverbala. Poate ca nu suntem constienti, dar vocea partenerului, expresia fetei, gesturile marunte prin care ne simtim respinsi sau bine-primiti creeaza aceasta stare de confort si de siguranta si genereaza acest atasament securizant in cadrul relatiei. Din fericire, creierul nostru are o capacitate nelimitata de a rescrie vechile modele de relationare si interactiune cu partenerii nostri. Neuroplasticitatea, aceasta capacitate extraordinara a creierului de a se adapta si de crea noi cai de raspuns emotional, poate fi antrenata cu ajutorul psihoterapiei si a terapiei de cuplu si prin realizarea experientelor emotionale corectoare. Aceasta metoda terapeutica ne poate ajuta sa ne vindecam din punct de vedere psihic si emotional”, conchide psihosexologul Gabriela Marin.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Foto homepage: Jacob Lund /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri