18 Aprilie 2016 publicat în Psihologie 3 share-uri

Daca doriti sa aflati mai multe despre sindromul ATCP, noul fenomen al secolului, va invitam sa cititi interviul pe care ni l-a acordat psihologul Mirela Horumba, trainer de inteligenta umana!

5. Specialistii sunt de parere ca sindromul ATCP este o consecinta psihologica a neglijarii copiilor. Daca ar exista un minidecalog pentru parinti, care ar fi cele 10 porunci pentru ca un copil sa nu se simta niciodata neglijat?

M.H: Un minidecalog ar fi:

1. Fara bataie!
2. Fara tipete!
3. Fara critici!
4. Fara umilinte!
5. Fara comparatii!
6. Reguli clare si consensual asumate!
7. Timp de calitate petrecut impreuna!
8. Recunoaste cand esti indisponibil afectiv!
9. Concentreaza-te pe solutie, nu pe conflict!
10. Nu conteaza cine are dreptate, conteaza sa crestem frumos impreuna!

6. Ce masuri trebuie sa ia un parinte care isi SUSPECTEAZA copilul ca sufera de acest sindrom? Ce masuri trebuie sa ia un parinte al carui copil a fost DEJA diagnosticat cu acest sindrom?

M.H: In ambele cazuri este recomandat sa consulti un psiholog care sa creeze impreuna cu tine o strategie personalizata de conectare emotionala cu copilul. Impreuna veti introduce instrumente psihologice corective care sa ajute la diminuarea pana la disparitie a acestui sindrom. Nu este vorba de un tratament medicamentos, ci mai degraba de un tratament emotional.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

7. Ce tratamente de recuperare emotionala a copilului cu sindrom ATCP exista in momentul actual?

M.H: Putem vorbi despre o serie intreaga de metode de recuperare emotionala, ele se folosesc in functie de fiecare relatie parinte-copil , care este unica. In orice caz, pot sa va spun ca “vitaminele emotionale” au un loc aparte in aceasta abordare, fiind eficiente in proportie de 100 %.

8. Statisticile arata ca in Romania exista peste 80 000 de copii ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. Cum ar putea un parinte care lipseste fizic din viata copilului sau sa suplineasca distanta astfel incat acesta sa se dezvolte armonios din punct de vedere emotional?

M.H: Nu am un raspuns la aceasta intrebare, din moment ce prima conditie pentru dezvoltarea emotionala armonioasa este sa petreaca timp impreuna. Personal, cred ca aceasta absenta lasa niste urme, nu stiu cat de mari sau cat de mici …. Mai ales daca sunt plecati ambii parinti in acelasi timp.

Foto int: jamesteohart / Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri