Timiditatea are si o componenta genetica pentru ca temperamentul bebelusului il poate predispune sa reactioneze intr-un fel sau altul la situatii noi, dar are si o componenta care deriva din mediu, pentru ca mediul este responsabil de modelarea caracterului copilului.

Care sunt posibile cauze ale timiditatii?

Atunci, intrebarea fireasca ce se pune este „Care sunt posibile cauze ale timiditatii?”, ce anume determina o anumita persoana, un anumit copil sa fie „timid”?

Trebuie sa stii ca timiditatea are si o componenta genetica, pentru ca temperamentul bebelusului il poate predispune sa reactioneze intr-un fel sau altul la situatii noi, dar are si o componenta care deriva din mediu, pentru ca mediul este responsabil de modelarea caracterului copilului.

Foto: Gladskikh Tatiana / Shutterstock.com

Una dintre posibilele cauze ar putea fi asteptarile prea mari ale parintilor. Data fiind natura competitiva a societatii in care traim, este dificil din partea unor parinti sa nu aiba asteptari inalte de la propriul copil, acesta devenind cel mai vizibil simbol al parintilor lui. Atunci cand asteptarile parintilor sunt prea mari, copiii sunt programati, din start, la esec. Asteptarile trebuie sa fie in concordanta cu varsta copilului, dar si cu abilitatile lui, cu ceea ce realmente poate face copilul. Copiii ai caror parinti au asteptari prea mari vor internaliza aceste asteptari si si le vor impune siesi, devenind adulti perfectionisti si care nu vor avea curajul sa incerce lucruri noi, pentru ca, „daca nu fac ceva perfect, mai bine nu-l mai fac deloc.”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Leagăn pentru toată copilăria Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste!

O recomandare... cheia succesului este practica, astfel ca lasa copilul SA INCERCE, SA FACA!

O alta posibila cauza poate fi dragostea conditionata. Cand parintii asociaza dragostea lor cu succesul/performanta copilului, in mintea celui din urma se dezvolta ideea „sunt bun doar in masura in care am succes”. Auzim des „Daca nu esti cuminte, nu te mai iubesc!”.

Am putea crede ca daca asteptarile prea mari din partea parintilor pot reprezenta o posibila cauza a timiditatii, atunci asteptarile prea scazute ale parintilor nu pot avea un astfel de efect. Fals! Asteptarile prea scazute din partea parintilor sunt la fel de „daunatoare” ca si asteptarile prea mari, pentru ca extremele au acelasi efect si sunt daunatoare in aceeasi masura. Un copil de 2 ani are nevoie sa fie imbracat de catre parintii lui, dar la unul de 6 ani acest lucru nu mai poate fi considerat acceptabil.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Pentru a se simti independent, un copil are nevoie sa creada ca are alternative si le poate face, realiza. Parintii sunt vazuti ca experti de catre copii, iar daca unul dintre parinti crede ca propriul copil nu se poate pieptana, incalta, spala pe dinti etc, atunci acel copil va internaliza punctul de vedere al parintelui (si chiar nu va putea).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri