"Sunteti siguri ca aveti nevoie, timp, dragoste si pentru mine? Ma aduceti pe lume de dragul meu sau de dragul vostru?"

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

„O educatie de calitate este izvorul intregului bine in lume.” Immanuel Kant

Viteza in care se petrece totul acum, lipsa timpului, dorinta de realizare, comparatia cu cei care au mai mult, reprezinta terenul arid pe care urmeaza sa se nasca copilul. Probabil daca ar putea sa puna intrebari inainte de procreere, acestea ar fi:

- Sunteti siguri ca aveti nevoie, timp, dragoste si pentru mine? Ma aduceti pe lume de dragul meu sau de dragul vostru?

Dar sa vedem care sunt principalele elementele de educatie:

1. Parintii. Copiii invata in primul rand prin imitatie. Ceea ce simt si vad, devin comportamente. Daca avem parinti nervosi, iritati, recalcitranti, copilul va deveni asemenea lor. Nu va uitati prea mult in arborele genealogic. Daca vreti sa vedeti cu cine seamana, uitati-va la voi. Apoi, toate alegerile parintilor: bona, programul petrecut la televizor, cuvintele folosite, starile psihologice, antrenorii, profesorii, toti acestia precum si multi altii sunt alesi de voi. De parinti. Voi decideti cum si in ce mod se va dezvolta copilul.

2. Televizorul, care apare in viata copilului inca din primele clipe de viata. Acesta tine loc de comunicare, de tinut in brate, de jucat sau de petrecut timpul cu propriul copil. Din nefericire, televizorul aduce dupa sine o seama de probleme:

- tulburari de personalitate, ADHD, tulburari alimentare (bulimie, anorexie, obezitate, mancat obsesiv compulsiv, mancat fara a avea senzatia de foame), tulburari ale somnului (somn intrerupt, tipa in somn, enurezis, cosmaruri), anxietate, depresie, sociopatie, nervozitate, agresivitate.

- probleme digestive, probleme cu aparatul vizual.

3. Bona. Este cea care trebuie sa ofere si sa asigure: atentie, afectiune, precum si dezvoltarea copilului. Daca apelati la aceasta varianta, aveti grija sa stiti foarte bine ce doriti de la ea. Sa aveti un plan clar de dezvoltare al copilului, iar calitatile bonei sa corespunda acestui plan. De exemplu:

- sa stie limbi straine. Un copil pana in varsta de 6 ani poate invata doua trei limbi straine cu aceeasi usurinta cu care invata limba materna.

- sa stie sa deseneze sau sa cante la un instrument. Copilul isi poate forma aceste abilitati inca de la varste fragede.

Foto int: bikeriderlondon /Shutterstock.com

Foto homepage: Aila Images /Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri