12:09, 23 Septembrie 2015 publicat în Psihologie 95 share-uri

Asa numitele crize existentiale ce apar la anumite varste nu tin de varsta, ci de anumite situatii sau contexte personale, sociale, si se manifesta atunci cand presiunile mediului extern sau traumele din trecutul sau prezentul persoanei devin atat de pronuntate incat acesta cedeaza cumva.

Un articol de Constantin Cornea, Psihoterapeut

Iubirea imatura spune: "Te iubesc pentru ca am nevoie de tine!" Iubirea matura spune: "Am nevoie de tine pentru ca te iubesc!" (Erich Fromm)

Citeste si:
Viata ne vindeca. Permite-i!
Viata ne vindeca. Permite-i!

Despre crizele care tin de varsta s-au scris carti, s-au facut filme, iar psihologia a incercat sa se transforme oarecum in numerologie incercand sa descopere varstele periculoase. Si au identificat crizele de 25 de ani, de 30, de 35, de 40 sau 45, de 50 si asa mai departe.

Din experienta terapeutica pot spune ca asa numitele crize existentiale ce apar la anumite varste nu tin de varsta, ci de anumite situatii sau contexte personale, sociale, si se manifesta atunci cand presiunile mediului extern sau traumele din trecutul sau prezentul persoanei devin atat de pronuntate incat acesta cedeaza cumva.

Astfel putem avea diferite complexe create de varsta inca din preadolescenta cand toti isi doresc sa fie mai mari de varsta, sa aiba banii lor, libertatea lor. Mai apoi sunt crize legate de relatia cu sexul opus sau cu jobul sau firma la care lucreaza. Astfel multi se plang ca abia au terminat scoala si nu sunt angajati, uitand ca nu doresc sa plece de la un post mai mic pentru a creste. Sau cei ajunsi in jurul varstei de 50 de ani care se plang ca nu mai sunt angajati, omitand variantele care tin de alte variante de job. Dar de cand este omul pe pamant cel mai greu i-a fost sa vada problema in modul lui de a intelege lucrurile, preferand sa o vada peste tot, inclusiv in varsta pe care o are… Deci concluzia ar fi ca aceste crize apar in relatie cu propria persoana, propriile traume sau in relatia cu mediul extern.

Citeste si:
Vine un moment in viata unei femei…
Vine un moment in viata unei...

Dar va fi si mai simplu de inteles putem spune ca aceste crize se nasc in relatie cu rolurile persoanei si apar in functie de cum decurg aceste roluri. Acestea se pot grupa in roluri de familie, roluri care tin de profesie sau job, roluri sociale.

Roluri familiale sunt:

• Rolul de sot
• Rolul de tata
• Rolul de fiu
• Rolul de iubit

Roluri care tin de job:

• Rolul de angajat
• Rolul de angajator
• Rolul de somer

Roluri care tin de societate:

• Rolul de prieten
• Rolul de amic sau constinta
• Rolul de amant

Am enumerat cateva categorii si subcategorii de roluri pentru a spune ca aceste crize apar in cadrul unuia sau mai multora dintre rolurile pe care omul le joaca in societate si au ca si motor propriile asteptari de la el sau de la cei cu care interactioneaza. Asa apare conflictul care va duce la declansarea crizei. Exemplele sunt nenumarate dar am sa incerc sa va ofer cateva precum si solutiile ce pot duce la rezolvarea crizei.

Foto int: d13 / Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri