Parintii ar trebui sa inteleaga atunci cand decid sa aduca pe lume un copil intreaga responsabilitate pe care o reprezinta acesta. De asemenea, trebuie sa faca diferenta intre fertilitate si parentalitate, dar si intre a creste un copil si a-l educa.

• Parintii sa incerce sa devina un model de comunicare si comportament in familie si in societate, pentru a nu cere copilului ceea ce ei insisi nu fac.

• Sa dezvolte prin discutii tot ceea ce inseamna un comportament care are la baza codul bunelor maniere. Astfel pot explica copilului ca va avea mai mult succes in cariera sau atunci cand va dori sa cucereasca pe cineva de sex opus.

• Sa pedepseasca fara a umili sau lovi copilul, comportamentele acestuia care nu sunt normale.

• Sa se inscrie si sa mearga impreuna cu copilul la: un sport, un instrument muzical, un curs de desen. Activitatile care presupun dezvoltarea abilitatilor copilului trebuie sa aibe la baza:
- abilitatile inascute
- hobyu-rile
- modelele sociale pe care si-ar dori sa le imite

Concluzia psihologului: problemele de genul acesta sunt datorate familiei si tot familia trebuie sa le rezolve. Din acest motiv este bine sa apeleze la un specialist alaturi de care sa construiasca un plan viabil in functie de modelul familiei, problemele cu care se confrunta, sa invete cum sa il puna in practica si sa se sfatuiasca cu acesta cand planul sufera transformari sau lucrurile scapa de sub control.

Cornea Constantin, Psihoterapeut, este membru al Colegiului Psihologilor din Romania si Membru Asociatia de Hipnoterapie si Psihoterapie Cognitiv Comportamentala

Cabinet privat de psihoterapie Constantin Cornea
www.psievolution.ro
www.facebook.com/psihologconstantincornea?ref=hl

Foto homepage: baiat trist, ShutterstockVizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Despre copiii problema.