12:12, 31 Decembrie 2012 publicat în Psihologie 9 share-uri

Perioada sarbatorilor este pentru multi dintre noi prilej de bucurie, odihna, timp petrecut alaturi de familie. Unii, insa, se simt mai singuri si mai tristi in acest rastimp. Medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne vorbeste despre conexiunea dintre depresie si somn (sau lipsa somnului), factorii care provoaca insomnie si cum poate fi rezolvata aceasta problema.

Perioada sarbatorilor este pentru multi dintre noi prilej de bucurie, odihna, timp petrecut alaturi de familie. Unii, insa, se simt mai singuri si mai tristi in acest rastimp. In multe cazuri, problemele de peste zi se transforma in insomnii pe timpul noptii. De aceea, in materialul de astazi medicul psihiatru Gabriel Diaconu ne vorbeste despre conexiunea dintre depresie si somn (sau lipsa somnului), factorii care provoaca insomnie si cum poate fi rezolvata aceasta problema.

Nu exista in pshiatrie adevar mai popular decat acela ca butada ”corp sanatos, minte sanatoasa” se refera in mare parte la ”somn sanatos, minte sanatoasa”. Somnul tulburat, de proasta calitate, putin, mult sau fragmentat e printre cele mai suparatoare cauze ale unor boli ascunse.

Citeste si:
Astenia de primăvară sau durerile articulare combătute cu ajutorul...
Astenia de primăvară sau...

Topul elementelor care conduc catre un somn de proasta calitate

De cele mai multe ori insomnia este tratata cu mare indiferenta de majoritatea oamenilor care sufera de aceasta afectiune. Medicii coreleaza insomnia cu fel si fel de afectiuni, tocmai de aceea este foarte important sa vedem ce sta in spatele noptilor nedormite. Nu este o rusine sa mergi la un psihiatru si sa ii explici starile de nesomn si daunele pe care acestea le provoaca asupra organismului tau. Cu atat mai mult cu cat tulburarile de somn pot sa aiba in spate si afectiuni severe, printre care si depresia.

Ca sa intelegem mai bine elementele care ne disturba somnul vom aduce in discutie un studiu de gen, realizat de Fernandez-Mendoza in statul Pennsylvania. Autorii au aratat ca aproximativ 1 din 5 subiecți are un somn slab calitativ sau sufera de insomnie.

,,Pacientii cu somn prost calitativ erau semnificativ mai grasi, fumau in medie mai multe tigari, consumau mai mult alcool, comparativ cu cei al caror somn era normal. Ulcerul si boala depresiva erau in mod principal asociate cu tulburarea somnului, ca de altfel si apneea de somn moderata sau severa. Mai mult, somnul alterat a fost asociat cu varsta mijlocie a pacientului, cu afectiunile cardiace, cu ulcerul, cu alergiile, cu astmul si doar marginal cu boala depresiva majora’’, mentioneaza medicul psihiatru Gabriel Diaconu pe baza studiului de mai sus.

Citeste si:
Fericit si cu sufletul plin de Sărbători chiar dacă cei dragi nu...
Fericit si cu sufletul plin...

Greutatea corporala si produsele pe care le consumam, mai ales alcoolul si tigarile ne provoaca insomnie. Acestea ne influenteaza buna functionare a intregului organism si uneori ne conduc cu pasi rapizi spre medic.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri