17 August 2012 publicat în Psihologie 274 share-uri

"Stiu ca sunt 2 lupi in inima mea, unul al iubirii si unul al urii. Si stiu ca totul depinde de lupul pe care il hranesc in fiecare zi."

Si cine ne garanteaza ca atunci cand o sa fie o noua criza mondiala, cand incalzirea globala o sa ne afecteze pe toti intr-un mod grav, cand o noua gripa aviara o sa ne afecteze la nivel mondial.. cine ne garanteaza atunci ca frica, mania, atacurile asupra celorlalti, sentimentele negative.. lupul cel rau.. nu va iesi la suprafata in fiecare din noi, dezumanizandu-ne, facandu-ne rau noua, dar si altora, facandu-ne sa platim cu propriul sange pentru supravietuire?... Probabil ca lupii vor iesi din nou atunci la suprafata si se vor bate intre ei.

Creierele noastre, adauga neuropsihologul, au fost astfel concepute incat sa fie alcatuite din 2 parti: una plina de frica, gata sa se lupte sau sa fuga, alta dornica de conexiune sociala si iubire. Acesti 2 lupi, lupul iubirii si lupul urii, au fost dezvoltati de-a lungul evolutiei umane si sunt “cusuti’ in ADN-ul uman.

Ambii lupi erau necesari pentru a ne tine stramosii in viata. Dintr-un punct evolutionist de vedere, pentru ca supravietuirea era vitala, creierele noastre au fost concepute astfel incat sa fie conduse mai multa de frica si de experientele negative. In urma cu mii de ani, oamenii, animalele si primatele au trait in interiorul unui grup, functionand ca si vanatori si concurand/ luptandu-se cu alte grupuri pentru aceleasi resurse. In interiorul grupului exista o cooperare buna, insa in exteriorul grupului, agresivitatea prima. (Foto: Shutterstock.com)

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. FOREO lansează un nou brand anti-îmbătrânire MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Kaufland România lansează în exclusivitate colecția Smart Fashion Spring, alături de designerul Cătălin Botezatu

“Astazi putem observa lupul urii peste tot in jurul nostru, in acte de gandire, fapte si actiune. Spre exemplu, cand vedem pe cineva care nu face parte din “tribul nostru”, indiferent ca este acasa, la munca sau la stirile de seara, lupul urii isi ridica capul si miroase pericolul. Si apoi, daca ne simtim amenintati, tratati rau sau disperati, lupul urii sare, cautand sa urle sau sa muste pe cineva. In timp ce in vremurile de demult, acest lucru era vital, astazi hraneste alienarea si mania, ulcerul si bolile de inima si ne face sa intram in conflict cu altii acasa si la munca”., mentioneaza Rick Hanson in acelasi articol de pe wildmind.org.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri