Asociația Împreună în Depresia Postnatală și Secom Healthcare Grup au organizat primul eveniment dedicat sănătații mentale materne din România

Comunicat de presă

Depresia postnatală este o condiție medicală care afectează 1 din 8 mame la nivel mondial, iar în țara noastră situația este similară, potrivit experților. Pentru a crește gradul de conștientizare a acestei afecțiuni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală (A.I.D.P.) a organizat miercuri, 4 mai 2022, la Brașov – cu sprijinul Secom Healthcare Group - primul eveniment dedicat sănătății mentale materne din România.

Din păcate, în ciuda incidenței mari, depresia postnatală este încă un subiect nediscutat în rândul mamelor care, de teamă că vor fi judecate, aleg să ascundă ori să își nege suferința. Ori recunoașterea este primul pas spre vindecare. Cred că prin acest eveniment și de altfel prin întreaga campanie ajutăm mamele, și implicit familiile lor, să recunoască această afecțiune și să ceară ajutor de la specialiști, pentru a o trata. Să mergi la psihoterapeut nu este o rușine, este o necesitate și poate fi chiar o oportunitate de a te cunoaște mai bine și de a deveni astfel un părinte mai bun pentru copilul tău,“ a spus Alina Harsan, fondatoarea Asociației Împreună în Depresia Postnatală.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Perioada postnatală – fericire pură sau provocare? Cum să te pregătești corect pentru a rămâne în echilibru? BEBELONIA - revistă gratuită pentru mame - lansată de Alexandra Lopotaru, jurnalistă şi blogger Maybelline New York lansează „Brave Together”, o inițiativă globală ce vine în sprijinul tinerilor care se confruntă cu anxietate și depresie

La eveniment au participat mai mulți specialiști printre care: doctorul Mircea Preda – medic primar obstetrică și ginecologie și managerul maternității din Brașov, doamna profesor doctor Maria Mitrică – medic primar pediatru, Antoneta Galeș – trainer pentru facilitatori în sănătate mentală, Irina Dumitrache - psihoterapeut integrativ și Crina Coliban - specialist în alăptare și diversificare – care au abordat dintr-o perspectivă 360° depresia postpartum. În cadrul evenimentului s-a discutat despre factorii favorizanți ai acestei afecțiuni, modificările hormonale apărute în timpul sarcinii și al nașterii, presiunea adusă de noul rol de mamă și de noile responsabilități, dar și despre soluții de tratament.

Evenimentul face parte dintr-o campanie mai amplă Depresia postnatală nu e un moft, e reală” derulată împreună cu Secom® Healthcare Group, care își propune să crească gradul de conștientizare, informare și suport emoțional, pentru a preveni și trata această afecțiune. Până acum, au fost realizate 2500 de broșuri informative care, încă din luna martie, au început să fie oferite proaspetelor mame din maternitatea Brașov. Campania beneficiază și de sprijinul psihoterapeutei Ana-Maria Paveluc, care oferă suport psihoemoțional telefonic, în mod gratuit, în fiecare zi de vineri între 16:00 și 18:00.

De la neliniște la somn liniștit: cum poate ajuta yoga la combaterea insomniei Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Dermatita seboreică și soluțiile blânde care-i vin de hac

Sănătatea mentală este la fel de importantă ca sănătatea fizică. Doar dacă noi, părinții, suntem sănătoși fizic și echilibrați emoțional putem să ne susținem copiii, astfel încât să își atingă potențialul maxim. La Secom, credem în rolul esențial pe care îl are educația pentru sănătate, de aceea ne bucurăm mult să susținem campania și, în timp, să ajutăm la prevenirea acestei afecțiuni,” a spus Alina Tătaru, Corporate Communications Manager Secom.

În următoarele luni, Asociația Împreună în Depresia Postnatală își propune să distribuie broșuri informative și să fie prezentă la cursuri de puericultură în alte două maternități din țară, pentru a fi mai aproape nu doar de mame, ci și de tați. Se estimează că 1 din 10 tați ar putea să resimtă stările unei depresii postpartum, în urma lipsei somnului și a schimbărilor apărute în viața cuplului.

Vindecare holistică - Ce este și cui i se adresează Terapia Bowen? Interviu cu Ioana Păcuraru, terapeut bowen, psiholog și hipnoterapeut Hoții de atenție - cum să ne recăpătăm concentrarea disipată de afluxul de informații și de feedurile rețelelor sociale Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân astăzi? Interviu cu dr Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală

Despre depresia postpartum

Depresia postnatală poate apărea oricând după naștere, chiar și după un an de zile de la aceasta, și se manifestă printr-o labilitate afectivă a proaspetei mame, ale cărei simptome includ: insomnie, iritabilitate sau furie, oboseală extremă, sentimente de vinovăție, rușine sau lipsa de valoare, modificări de dispoziție, dificultate de a se atașa de copil, gânduri că își va răni copilul. Netratată, depresia postpartum poate dura un an sau mai mult, iar uneori, o depresie netratată poate deveni o formă cronică de boală.

Despre Asociația Împreună în Depresia Postnatală (A.I.D.P.)

A.I.D.P. este o organizație non-guvernamentală, singura de acest fel din România, înființată în 2021 de un grup de mame care au trăit experiența depresiei postpartum.

Ce este anxietatea și cum ne poate afecta viața? Sfaturi utile de la psiholog Diana Ceolpan Iată cum o pisică te poate face mai fericit: 15 imagini care te conving că viața este muuult mai frumoasă cu o pisică alături Transpiratia excesiva (hiperhidroza) – cauze, simptome, tratament

Misiunea asociației este îmbunătățirea calității de mamă și de familie prin creșterea gradului de conștientizare, informare și suport emoțional, având în vedere prevenirea depresiei perinatale și tratarea problemelor de sănătate mentală apărute în perioada pre și postnatală. Mai multe detalii despre A.I.D.P. și campania „Depresia postnatală nu e un moft, e reală” găsiți pe www.aidp.ro

Despre Secom® Healthcare Group

Secom® Healthcare Group este o organizație de referință pe piața din România, creată în jurul Secom®, pionier și lider de autoritate în soluții de medicină integrativă, care și-a construit o reputație solidă în domeniul importului și comercializării de suplimente alimentare premium.

Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate De ce Martie 2023 va fi o perioadă marcantă pentru fiecare zodie în parte - timpul metamorfozei Horoscop Karmic: top 3 zodii menite să vindece Karma de familie în 2023

Misiunea Secom® Healthcare Group este aceea de a contribui la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine a oamenilor prin produse și servicii de înaltă calitate, inovatoare și de încredere.

Dorința de a face bine se află în ADN-ul fondatorilor și al oamenilor din echipa Secom®. „Depresia postnatală nu e un moft, e reală” este doar unul dintre proiectele sociale susținute de companie în 2022, în cadrul programului „Împreună în Slujba binelui”.

Mai multe detalii găsiți pe www.secom-healthcare.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri