Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, sărbătorită pe 20 noiembrie, artistul Olafur Eliasson le cere liderilor politici și altor decidenți să demonstreze că ascultă vocea celei mai tinere dintre generații.

Comunicat de presă

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, sărbătorită pe 20 noiembrie, artistul Olafur Eliasson le cere liderilor politici și altor decidenți să demonstreze că ascultă vocea celei mai tinere dintre generații. Inițiate de lucrarea de artă publică Earth Speakr a lui Eliasson, mesajele copiilor despre binele și viitorul planetei noastre ajung la politicienii europeni, pentru a îi face pe aceștia să reacționeze, și sunt amplificate pe rețelele de social media prin hashtagul #ListenToTheFuture.

Peste 250.000 persoane au participat la Earth Speakr de la momentul lansării sale în iulie, cu ocazia Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene în 2020. Eliasson a inițiat opera de artă multilaterală – ce a inclus o aplicație și un website disponibil în 25 de limbi – pentru a face cunoscute speranțele, dar și grijile copiilor în ceea ce privește schimbările climatice, promovând, astfel, un schimb de idei între generații la nivelul Europei, dar nu numai.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Arta și cultura asigură un spațiu comun, un punct de întâlnire, pentru ca oameni să se conecteze unii cu alții și să își împărtășească punctele de vedere, sărbătorind, în același timp, diferențele dintre ei. Atunci când interacționezi cu o operă de artă, ai sentimentul că ești ascultat, pentru că îți poți vedea ideile reflectate în forma și structura acesteia. Pentru mine, acest schimb bilateral este esențial. Earth Speakr este o operă de artă realizată de copii dornici să se exprime în mod creativ pe teme legate de mediu și de propriul lor viitor. Această operă te invită să le asculți mesajele – mesaje care sunt inteligente, amuzante și, deloc surprinzător, extraordinar de sincere.

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului ne reamintește să le arătăm copiilor – și să le și demonstrăm prin propriile acțiuni – că viziunea lor, atât de realistă, este cât se poate de validă și, în plus, necesară pentru a ne defini viitorul. Ei trebuie să fie co-creatorii zilei de mâine. Pentru a recunoaște Convenția cu privire la Drepturile Copilului, inclusiv dreptul copilului de a fi auzit, le cer politicienilor și tuturor decidenților să facă acest lucru posibil, nu doar astăzi, ci în fiecare zi a anului. – Olafur Eliasson, Artist

Beneficii pentru copiii personalului din învățământ; Profesorii au obligaţia de a respecta diversitatea – noi amendamente adoptate în Camera Deputaților Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Vocile copiilor se fac auzite

Copii din peste 70 țări co-crează această operă de artă, spunându-și părerea – în limbile lor materne – cu ajutorul tehnologiei de realitate augmentată din cadrul aplicației. Mesajele lor video sunt adresate adulților, dar și altor copii, oferind soluții sau împărtășind idei și frustrări.

Bună, trebuie să vă spun ceva. Vă rog să protejați mediul, altfel nu vom avea nici un fel de viitor. Nu avem o planetă B și nici un plan B dacă nu facem ceva. Vă mulțumesc pentru ajutor. – astfel grăiește trotuarul din Kapfenberg, Austria

Mi-aș dori ca oamenii să mănânce mai puține animale. – spune un perete din Tallin, Estonia

Ar trebui plantat câte un copac pentru fiecare copil care se naște. – sugerează o frunză din Leiria, Portugal

2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Ghid pentru alegerea mobilierului interior

Pentru a garanta că mesajele copiilor sunt auzite, peste 108 de evenimente Earth Speakr virtuale sau cu participare fizică, organizate de o rețea în plină extindere, invită în mod activ copiii să fie artiști și să își aducă mediul înconjurător la viața. Institutele Goethe și Ambasadele Germaniei din toată Uniunea Europeană au sprijinit acest proiect artistic încă de la început, dându-le copiilor posibilitatea să intre în discuție cu politicieni locali. Colaboratori și parteneri inovatori, precum Dokk1, Bibliotecile Publice Aarhus (Danemarca), instituția culturală TBA21 – Academy Ocean Space (Italia), World Clean Up Day și Climatoanele Young Innovators EIT Climate – KIC au integrat Earth Speakr în activitățile lor de mediu.

Earth Speakr este finanțat de Ministerul Federal al Afacerilor Externe și realizat în cooperare cu Institutul Goethe. Pentru a participa, descărcați aplicația Earth Speakr de pe Google Play sau App Store și vizitați www.earthspeakr.art/ro.

Earth Speakr în România

La fel ca Earth Speakr, noi credem că toți copiii reprezintă prezentul și viitorul nostru, iar vocile lor trebuie să fie auzite de liderii noștri pentru a ne asigura că mediul pe care îl vor moșteni nu este iremediabil distrus de poluare, de distrugerea habitatelor, de extincția în masă a animalelor și de schimbările climatice. Earth Speakr le dă copiilor o platformă captivantă, dar și foarte puternică prin care să își găsească vocile, să spună ce gândesc și să își facă mesajele auzite. Pământul suferă, copiii vorbesc deschis despre asta, dar oare adulții și liderii lumii iau aminte?

– Amy (17) & Ella (15) Fondatoarele Kids Against Plastic

În această toamnă, Institutul Goethe din București a organizat 5 workshop-uri, atât online, cât și cu participare fizică, la care a invitat copiii să creeze mesaje, în limba română, pentru liderii politici locali. În octombrie, aceste mesaje au fost prezentate la Ambasada Germaniei: Președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns copiilor într-un eveniment transmis în direct pe Internet, împărtășindu-și gândurile cu un public mai larg pe social media. Studioul Olafur Eliasson a colaborat cu instituții și experți de renume pentru a crea toolkit-uri Earth Speakr – disponibile gratuit, în 25 de limbi – pentru a-i inspira pe copii în muzee, biblioteci și săli de clasă să vorbească în numele planetei.

Răspunsuri din toată țara

Copii din toată țara au luat parte la acest proiect, fiind primite mesaje din 69 de localități, de la Cluj-Napoca la București, Iași și Timișoara. Copiii au creat mesaje Earth Speakr prin care și-au exprimat grijile, și-au împărtășit în mod creativ ideile sau au susținut evenimente de mediu internaționale precum World Clean Up Day sau Global Climate Strike. În România, un număr mare de copii și-au inclus mesajele sub categoriile Oraș, Poluare, Plastic 13. Cu mesaje inviduale care au animat mediile locale, opera de artă revelează o imagine globală cu perspective locale, unite în contextul operei.

Te rog, nu mai arunca toate felurile de gunoi în mine! Folosește coșul de reciclare pentru plastic și coșul de compost pentru mâncare. – ne roagă o ghenă din București, România

Natura este viață și trebuie s-o protejăm. Numai că, pentru a face asta, nu trebuie să punem doar semne, trebuie să și acționăm. – povestește un semn public, tot din București, România

Explorează elementele AR Loud Speakr în persoană sau online

Pe site-ul interactiv al operei de artă, adulții pot amplifica mesajele prin crearea unui Loud Speakr – o colecție vastă de mesaje adunate în realitatea augmentată. Odată create, acestea vor fi disponibile online și plasate pe o hartă virtuală a lumii – în piețe publice, în parcuri, sau în fața instituțiilor publice – pentru a putea fi explorate în viața reală cu ajutorul aplicației Earth Speakr.

Peste 580 de astfel de locații Loud Speakr sunt în acest moment amplasate pe hartă în locuri importante, inclusiv la Palatul Parlamentului, în București.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri