Ce inseamna 109? De la inceputul anului trecut, cand Marina Moldovan si Ioana Dumitrescu au lansat un label de moda, 109 nu mai este doar un simplu numar, ci semnificatia originalitatii devenite accesibila.

Este vorba despre o stilistica de moda care coboara de pe podiumul de prezentare, in strada si oriunde. 109 si-a propus sa faca haine purtabile, usor de adaptat oricarui moment, usor de imbinat cu elemente diverse din garderoba. Vorbim despre prêt-à-porter. Vorbim despre creatie de designer pur romaneasca, din care rezida pasiune pentru forme, culori, estetica, arta.

Marina si Ioana lanseaza mici colectii prin care imaginatia avangardista devine accesibila, iar hainele create, dezirabile. Si ah! Cat de mult ne dorim sa imbracam creatii 109! Nu ma mira deloc sa vad ca foarte rapid, piesele expuse de cele doua creatoare, capata eticheta de "Sold-Out", chiar daca scopul esential al labelului nu este nicidecum comercialul.

Veti afla mai multe despre ideile si aspiratiile Marinei Moldovan si ale Ioanei Dumitrescu, cu ajutorul unui interviu care incearca in aceeasi masura, sa ofere o succinta privire asupra scenei de moda si a publicului iubitor de moda, din plan local. Care este rolul si locul unor case de creatie precum 109, aici, in Romania?

1. 109 a devenit intr-un timp extrem de scurt, un label vandut si apreciat, fara ca voi sa faceti nicio clipa rabat de la ideile foarte originale. Cum comentati aceasta reusita?

Marina Moldovan: Atata vreme cat crezi in ceea ce faci si o faci constiincios si corect, se vede, iar daca iti cunosti limitele, si in acelasi timp esti consecvent si rabdator, ajungi sa faci corect ceea ce iti propui. Eu cred ca o piesa vestimentara realizata corect are valoare mai mare decat ceva pentru care ai nevoie sa apelezi la artificii, care de cele mai multe ori, nu fac altceva decat sa compromita produsul final.

La nivel de idei, cred ca originalul este ceva firesc - ideile noastre sunt raspunsuri la intrebarile pe care si le pune publicul caruia ne adresam. De fapt, ideile sunt la indemana oricui, trebuie doar sa ai un spirit de observatie dezvoltat si sa echilibrezi avantul pe care il ai atunci cand demarezi o colectie, cu ceea ce simti ca-ti cere realitatea. Deseori ne-am dori sa facem piese mai indraznete, mai greu de purtat, pentru care insa, nu gasim materiale aici in Romania si nici cumparatori; ne dorim sa ajungem in punctul acela, dar deocamdata suntem limitate de imprejurari.

2. Cui se adreseaza creatiile voastre?

Ioana Dumitrescu: Deocamdata avem un target compus exclusiv din femei. Ceea ce facem noi se adreseaza femeilor care cauta piese cu o constructie speciala sau elaborata si care apreciaza calitatea finisajelor si a materialelor folosite cel putin la fel de mult ca si aspectul hainelor. Ne adresam femeilor de orice varsta, care sunt constiente de calitatile lor si care vor, din cand in cand, sa iasa din comun prin ceea ce poarta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri